Boulanger Breda

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 4
Crebo 25614

In het kort

Jij hebt een passie voor brood én een niveau 3 of 4 opleiding bakkerij en/of horeca op zak? De opleiding Boulanger is dan echt iets voor jou. Als gepassioneerde bakker werk je wekelijks aan vernieuwing en verbetering van boulanger producten. Tijdens deze opleiding leer je van vakspecialisten de kneepjes van het vak. Hierdoor verbreed je je kennis en zicht.

Downloads

Alle details


Is de opleiding boulanger iets voor jou?

Jij hebt een passie voor brood én een niveau 3 of 4 opleiding bakkerij en/of horeca in je zak? De opleiding boulanger is dan iets voor jou. Als gepassioneerde bakker werk je wekelijks aan vernieuwing en verbetering van boulanger producten. Tijdens deze opleiding leer je van vakspecialisten de kneepjes van het vak. Hierdoor verbreed je je kennis en zicht. 

Wat voor type ben je?

De boulanger is een echte vakman met passie voor brood(producten). Je probeert steeds iets nieuws met brood bakken te bedenken. Flexibel zijn is belangrijk en je zoekt steeds naar producten die aansluiten bij trends en klantenwensen. Je werkt zorgvuldig en hygiënisch. Daarnaast ben je sociaal en communicatief vaardig, empathisch en kun je collega's begeleiden en motiveren. Je bent een echte teamspeler en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Door op een collegiale manier samen te werken draag je bij aan een goede werksfeer.

Tijdens de opleiding

Je wordt uitgedaagd om je kennis om te zetten in het bereiden van mooie, (h)eerlijke producten. Tijdens de theorielessen wordt ingegaan op grondstoffenkennis, productieprocessen, allergenen en diëten en veel andere aspecten die vereist zijn om als specialist te kunnen gaan werken. 

Onderdelen van de opleiding:

 • Verdieping grondstofkennis 
 • Vervaardigen van boulanger en Viennoiserie producten 
 • Maken van showstukken 
 • Kwaliteit van het eindresultaat controleren en beoordelen 
 • Plannen en organiseren 
 • Creatief denken 
 • Ontwikkelen van nieuwe recepturen 
 • Verbeteren productieprocessen 
 • Logo ontwerpen 
 • Presenteren van producten 

De opleiding omvat verder algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan, burgerschap en keuzedelen. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
De Boulanger is vooral werkzaam in gespecialiseerde, ambachtelijke bakkerijen. De werkzaamheden voert hij voornamelijk staand uit. Het komt ook voor dat hij zijn werkzaamheden in relatie tot catering, evenementen, buffetten, (thema)feesten en dergelijke uitvoert. Ook in hotels, restaurants en (industriële) bedrijven in de bakkerijbranche zoals grondstoffenleveranciers wordt het beroep van Boulanger uitgeoefend.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Na het afronden van de niveau 4 opleiding boulanger kan je doorstromen naar:

 • Docentenopleiding consumptieve techniek ( Fontys Eindhoven, Hogeschool van Amsterdam of Aeres Hogeschool Wageningen 
 • Food Innovation HAS Den Bosch 
 • Healthy Living HAS Venlo 
 • Voedingsmiddelen-technologie HAS Den Bosch 

Daarnaast is het ook mogelijk om met een niveau 4 opleiding op andere HBO opleidingen in te schrijven.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Specialistenopleiding niveau 4 

 • Voor deze specialistenopleiding heb je een mbo-diploma op niveau 3  nodig van de vakopleiding voor hetzelfde beroep of dezelfde richting. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround tegelzetter kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag niv 3/4

 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Boulanger, Breda, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.