Tandartsassistent Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25490

In het kort

Jij bent als tandartsassistent belangrijk voor de gezondheid van het gebit van mensen. Behandelingen voorbereiden, assisteren bij onderzoeken en zorgen dat dossiers op orde zijn. Dat zijn een aantal dingen wat je dagelijks doet. Een sociale baan met veel verantwoordelijkheid!

Downloads

Alle details


Is de opleiding tandartssassistent iets voor jou?

Jij als tandartsassistent bent sociaal en je vindt het leuk om met verschillende mensen te werken. Je vindt samenwerken fijn, want je werkt altijd samen met een tandarts of mondhygiënist. Verder ben je precies: je legt de goede instrumenten klaar voor een ingreep en zorgt ervoor dat de tandarts niet misgrijpt. Je kunt je ook inleven in mensen. Een bange cliënt stel je op zijn of haar gemak met een vriendelijk gesprek. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding tandartsassistent leer jij alles wat je nodig hebt om de tandarts te assisteren. Jij weet bijvoorbeeld welke instrumenten nodig zijn voor welke ingreep.

Wat leer je nog meer?

 • Voorlichting over gebitsreiniging geven aan cliënten 
 • Zelf fluoridebehandelingen uitvoeren 
 • Röntgenfoto's maken 
 • Administratie voor de tandartspraktijk opzetten en bijhouden 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt als tandartsassistent aan de slag in een tandartspraktijk.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Tandartsassistent op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld Mondzorgkunde.

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Tandartsassistent kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Bijzondere zorggroepen TA
 • Chirurgie in de tandheelkunde
 • Doorstroom HBO Gezondheidszorg
 • Oriëntatie praktijkorganisatie TA

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.