Doktersassistent Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3, 2 jaar
Niveau 4
Crebo 25473

In het kort

Jij houdt van het contact met patiënten. Je bent als doktersassistent het eerste aanspreekpunt aan de balie van een dokterspraktijk en je voelt je goed als je mensen kunt helpen met hun gezondheid. Tijdens de opleiding doktersassistent leer je daarnaast hoe je ook zelf kleine ingrepen uitvoert. Je meet bijvoorbeeld de bloeddruk van een patiënt of je verwijdert hechtingen. Geen dag is hetzelfde in dit beroep.

Downloads

Alle details


Is de opleiding doktersassistent iets voor jou?

De doktersassistent is het eerste aanspreekpunt in de praktijk. Jij weet hoe je mensen geruststelt en je kunt je inleven in de gevoelens van patiënten. Als doktersassistent kun je organiseren en ben je niet vies van een beetje bloed. Jouw passie ligt bij de zorg voor mensen. Vind je het daarnaast niet erg om ook administratief bezig te zijn en veel te bellen? Dan is de mbo-studie doktersassistent echt iets voor jou!  

Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding tot doktersassistent leer je niet alleen hoe je kleine medische ingrepen uitvoert. Je bent het eerste aanspreekpunt voor patiënten in de dokterspraktijk.

Jij weet straks ook:

 • Hoe je doorvraagt om te kijken wat er aan de hand is met een patiënt 
 • Hoe je mensen kalmeert en hoe je lastige vragen beantwoordt 
 • Hoe je onderzoekjes uitvoert met bijvoorbeeld ontlasting, urine en bloed 
 • Hoe je een medische administratie opzet en bijwerkt 
 • Welke instrumenten de huisarts nodig heeft voor een medische ingreep. Je legt die vaak klaar.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt aan de slag in een dokterspraktijk. Er is op dit moment veel vraag naar doktersassistenten.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Doktersassistent op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld:  

 • Verpleegkunde 
 • Fysiotherapie 
 • Logopedie 
 • Voeding en diëtetiek 
 • Management in de zorg en maatschappelijke dienstverlening 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Doktersassistent kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Doorstroom HBO Gezondheidszorg
 • Geneesmiddelenkennis
 • Specifieke doelgroepen DA

Leslocaties

Voor de BOL-opleiding geldt dat er maar een  beperkt aantal plaatsen  beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding  Doktersassistent zijn er  25 plaatsen beschikbaar.  Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Roosendaal

Leerwegen
 • BOL
 • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-
schooljaar 2020-2021 (BBL niveau 2) € 250,-
schooljaar 2020-2021 (BBL niveau 3 en 4) € 606,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.