Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25993

In het kort

Als vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk vind je het leuk om met gewassen en machines te werken. Dit doe je meestal bij bedrijven in de veeteelt, akkerbouw en tuinbouw. Je werkt in loondienst. Dat betekent dat je werkt voor een bedrijf met verschillende klanten. Hierdoor kom je op verschillende plekken en is je werk afwisselend. Je bent het visitekaartje van het bedrijf.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk iets voor jou?

Ben je een harde werker? Werk je met veel aandacht? Pas je je goed aan? En vind je het leuk om met collega’s te werken? Werk je graag met wisselende producten en met grote machines? Dan is de opleiding vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk iets voor jou. Je werkt in de buitenlucht. Met veel verschillende mensen. Je brengt de dag door met planten, mest en machines.  

Tijdens de opleiding leer je:

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • producten beschermen en spuitlicentie (met een spuitlicentie laat je zien je met bepaalde beschermingsmiddelen mag werken) 
 • werken met RTK-GPS (een manier om locaties vast te leggen) 
 • precisielandbouw (met technologie planten of dieren behandelen) 
 • slim werken met tijd en kosten  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Leerweg 

Leerjaar 1 is een bol-opleiding. Je gaat in de eerste helft van het jaar 5 dagen naar school. In de tweede helft van het eerste jaar ga je 2 dagen naar school. Daarnaast loop je 3 dagen stage. In het eerste jaar leer je veel. En je krijgt de tijd om een tractorrijbewijs te halen. Tijdens je stage kun je meer leren over machines.  

Het tweede en derde jaar van deze opleiding is een bbl-opleiding. Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Na je opleiding:
Na de opleiding vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk werk je bij een:

 • Agrarisch loonbedrijf
 • Cultuurtechnisch bedrijf
 • Akkerbouwbedrijf
 • Aannemer

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden.  

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Cultuurtechniek
 • Engels A2/B1
 • Precisielandbouw
 • Teeltspecialisatie voor niv 3

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Als er cijfers bekend zijn over deze opleiding, vind je ze hier.

Aanmelden

In het eerste leerjaar is deze opleiding een bol-opleiding. In het tweede en derde leerjaar wordt deze studie een bbl-opleiding.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Breda, bol
Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.