Medewerker agrarisch loonwerk Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25555

In het kort

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je op het land, in de kas of in een stal. Je vindt het leuk om met gewassen en machines te werken. Je bent in dienst van een loonbedrijf. Hierdoor kom je op verschillende plekken en is je werk afwisselend. Je bent het visitekaartje van het loonbedrijf.

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker agrarisch loonwerk iets voor jou?

Ben jij iemand die graag de handen uit de mouwen steekt? Je bent graag buiten en werken met grote machines lijkt je geweldig. Ook ben je collegiaal en vindt het werken in een team leuk. Dan is de opleiding Medewerker agrarisch loonwerk iets voor jou. Lees meer over de sector op www.groengrondinfra.nl

Ben jij iemand

 • die graag de handen uit de mouwen steekt?
 • die van afwisseling en verantwoordelijkheid houdt?
 • die graag buiten is en met grote machines werkt?
 • die in de praktijk het mooie vak loonwerk wil leren?
 • die collegiaal is en in een team wil werken?

Opbouw opleiding
In het eerste leerjaar volg je de opleiding in de BOL-leerweg. Waarvan de tweede helft van het eerste jaar bestaat uit drie dagen stage en twee lesdagen op school. Hierdoor doe je in het eerste leerjaar veel basiskennis op en heb je voldoende tijd om een T-rijbewijs te halen. Wanneer je op stage gaat, kun je deze basiskennis gaan uitbreiden door gelijk te gaan werken met de machines. Het tweede leerjaar wordt de opleiding vervolgd in een BBL-leerweg. 

Tijdens je opleiding agrarisch loonwerk leer je:

 • het vak in praktijksituaties op school, op stageplekken en op werkplekken
 • kennis over bodem, bemesting en gewassen
 • alles over machines en hoe je er mee werkt
 • om te gaan met gereedschappen
 • om te gaan met collega’s, klanten en werkgevers op een loonbedrijf
 • Basisveiligheid VCA

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding:

Na de opleiding Medewerker agrarisch loonwerk kun je bijvoorbeeld aan het werk bij:

 • een agrarisch loonbedrijf
 • een Cultuurtechnisch bedrijf
 • een Akkerbouwbedrijf
 • een Aannemer

Doorstuderen? Dat doe je zo:

Heb je de opleiding Medewerker agrarisch loonwerk afgerond? Dan kun je doorstromen naar niveau 3.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Cultuurtechniek
 • Engels A2/B1
 • Teeltspecialisatie voor niv 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

In het eerste leerjaar volg je de opleiding in de BOL-leerweg. In het tweede en derde leerjaar wordt de opleiding vervolgd in een BBL-leerweg. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Medewerker agrarisch loonwerk, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.