Cas Spijkers - Gespecialiseerd kok Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25179

In het kort

De Cas Spijkers Academie biedt voor de gemotiveerde en fanatieke student met bovengemiddeld talent een schitterende kans. Tijdens de opleiding gespecialiseerd kok leer je bijzondere, creatieve of luxe gerechten te bereiden. Wat je bereidt, hangt af van het gedeelte in de keuken waar je werkt: warm, koud of patisserie. Je werkt in het hogere segment en hierdoor met de beste ingrediënten en producten. De opleiding vindt plaats binnen onze school. De TOP-opleiding is een allround-opleiding in het culinaire vlak onder direct toezicht van één van Nederlands bekendste koks: Jonnie Boer en team Librije.

Downloads

Alle details


Cas spijkers academie logo

Bij de Cas Spijkers academie volg je de opleiding gespecialiseerd kok.

Je wordt opgeleid tot topkok en je werkt in de beste restaurants van Nederland en België.

Je kunt ook het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent verwerven. Dat laatste gebeurt op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke CSA-opleidingstraject hebt opgedaan door onder meer het volgen van workshops door meesterkoks, deelname aan excursies e.d. en het aanleggen van een portfolio om je te presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van de markt van restaurants.

Dit Cas Spijkers-certificaat is ondertekend door niemand minder dan Jonnie Boer van restaurant De Librije*** en heeft enorm veel waarde binnen de horeca.

Tijdens je opleiding leer je nadenken over de samenstelling van de menukaart en de meest bijzondere gerechten te bereiden. Daarnaast kun je straks binnen de verschillende delen (parties) van de keuken:

 • Werkzaamheden coördineren en organiseren 
 • Kwaliteit van de gerechten of onderdelen ervan bewaken 
 • Ingrediënten en producten inkopen en verwerken 
 • Kostenbewust handelen 
 • Nieuwe en/of lerende medewerkers helpen 
 • Leidinggeven aan medewerkers binnen je afdeling 
 • Functioneren op hoog culinair niveau

Sluit je daarnaast de onderdelen SVH leermeester, SVH sociale hygiëne en het keuzedeel wijnkennis 2 met een voldoende af. Dan kun je op voor de hoogst haalbare titel die je binnen de koksopleiding kunt krijgen "meestergezel". Deze titel geeft je een springplank voor het behalen van je uiteindelijke doel, die van meesterkok. 

De gespecialiseerd kok is vaak werkzaam in horecabedrijven in het hogere segment, zoals luxe restaurants. De formule van het bedrijf bepaalt de keukenformule. Vaak zijn de keukens waarin je werkt verdeeld in meerdere parties, zoals de koude en warme keuken en de patisserie. Elke partie heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Denk aan gerechten die altijd de juiste smaak en temperatuur moeten hebben en op tijd klaar moeten zijn. Elke partie beschikt over een team van medewerkers om hiervoor te zorgen. De samenstelling en de omvang van het team van een partie zijn afhankelijk van de: 

 • Formule van het bedrijf en keuken 
 • Soort partie 
 • Aard en hoeveelheid werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt na je opleiding aan de slag bij horecabedrijven in het hogere segment, waaronder: 

 • Exclusieve (sterren)restaurants 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

De opleiding gespecialiseerd kok duurt 3 jaar en is als beroepsbegeleidende leerweg (bbl) te volgen. Als je voor een bbl-opleiding kiest, werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Je gaat dan één dag naar school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Heb jij een basisopleiding kok afgerond of heb je al een paar jaar ervaring in de keuken opgedaan? Dan is de Cas Spijkers Academie de beste opleiding die je in deeltijd kunt volgen op je vakgebied. Niet voor iedereen geschikt maar enkel voor de gepassioneerde koks van de toekomst. Voor de toelating word je uitgenodigd voor een casting. Je (basis)vaardigheden worden hier getoetst. Tijdens de  casting laat je zien wat je kunt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Cas Spijkers - gespecialiseerd kok kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Grond tot mond
 • Eetcultuur en -wensen
 • Praktijkopleider
 • Wijnkennis 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Cas Spijkers - Gespecialiseerd kok, Breda, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.