Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg Roosendaal, Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 2, 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25779

In het kort

Zorg jij straks voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking? Zodat ze beter zelfstandig kunnen leven? Tijdens de mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg leer jij hoe je een ander helpt. Je denkt graag na over wat wél kan. Je bent positief en ziet overal mogelijkheden. Tover jij een glimlach op het gezicht van jouw patiënten? 

Downloads

Alle details


Is de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou?

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg help je anderen. Je hebt niet snel stress. Ook niet als je in een lastige situatie zit. Je snapt hoe anderen zich voelen en daarom kom je graag met oplossingen. Je denkt graag in mogelijkheden. Voor ieder probleem vind jij een antwoord. Geef jij niet snel op? En krijg je een goed gevoel van mensen helpen? Dan is de mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg voor jou. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • zorgen voor mensen met een verstandelijke beperking 
 • zorgen voor mensen met een lichamelijke beperking 
 • zorgen voor mensen met een zintuiglijke beperking 
 • zorgen voor mensen met een meervoudige beperking 
 • problemen van mensen met een beperking 
 • problemen van het zorgsysteem in Nederland 
 • creatieve oplossingen bedenken  
 • omgaan met moeilijke situaties 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Studietempo 

Heb je een mbo-diploma in maatschappelijke zorg? Of verzorgende IG? En wil je graag verder studeren tot persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg? Dan kun je in het derde jaar van de opleiding beginnen. De opleiding duurt dan nog 1 jaar.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je als:  

 • activiteitenbegeleider 
 • groepsbegeleider 
 • persoonlijk begeleider 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleiding maatschappelijke zorg. 

Leerwegen

Bol

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl

Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Praktijkgestuurd leren 

Leer jij ook beter door iets meteen te doen? Dan is praktijkgestuurd leren iets voor jou. Als student leer je bij verschillende instellingen. Op die manier zie je meteen hoe de manier waarop we voor elkaar zorgen aan het veranderen is.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Heb je een mbo-diploma in maatschappelijke zorg? Of verzorgende IG? En wil je graag verder studeren tot persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg? Dan kun je in het derde jaar van de opleiding beginnen. De opleiding duurt dan nog 1 jaar.  

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Ondernemend gedrag
 • Zorginnovatie en technologie
 • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
 • Voorbereiding HBO
 • Mensen met een licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Verplegende en verpleegtechnische handelingen
 • Internationaal I: Overbruggen

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Breda

Bol Bbl

 

Roosendaal

Bol Bbl Bbl pgl

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg N4, Breda, bbl

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg N4, Roosendaal, bbl

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg N4, Roosendaal, bol
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg N4, Breda, bol
 
Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.