Opzichter/uitvoerder groene ruimte Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25617

In het kort

Je werkt graag buiten. Gelukkig maar, want je werkt vaak op verschillende plekken in de natuur. Soms werk je op kantoor. Daar bereid je het werk voor en bereken je hoe je een omgeving kunt inrichten. Jouw team van hoveniers en tuinmannen verzorgt het groen in de stad of dat van iemands tuin. Werk je voor een klant? Dan zorg je de ene keer voor de tuin, andere keren bedenk je een hele nieuwe inrichting. Werk je voor een bedrijf of de gemeente? Dan werk je in tuinen, plantsoenen, bossen, natuurterreinen en recreatieterreinen. Jij organiseert het werk en zorgt ervoor dat alles goed gaat. Waar je ook werkt, je bent altijd druk bezig.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte iets voor jou?

Werk je graag met anderen en ben je nauwkeurig? Vind je het leuk om met een team te werken? Het liefst buiten? Dan is de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte echt iets voor jou. Je doet graag iedere dag iets anders. En je werkt op bijzondere plekken. Soms in iemands tuin. Of dat van een bedrijf. Andere keren werk je in een stadspark. Je plant, stuurt aan en werkt mee. Ook met machines werken doe je graag.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • herkennen en verzorgen van groen  
 • projecten en taken organiseren 
 • overzicht houden  
 • omgaan met klanten 
 • werken met speciaal gereedschap of machines 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte werk je bij een: 

 • hoveniersbedrijf 
 • kwekerij 
 • bedrijf in groenvoorziening 
 • bedrijf in cultuurtechniek (om een landschap of terrein bij te houden)
 • bouwbedrijf
 • waterschap  
 • gemeente
 • pretpark, dierentuin of kinderboerderij

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opzichter/uitvoerder groene ruimte? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen bos- en natuurbeheer, land- en watermanagement of tuin- en landschapsinrichting. 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Praktijkonderzoeker
 • Voorbereiding HBO
 • De levende tuin

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Opzichter/uitvoerder groene ruimte, Breda, bol
Opzichter/uitvoerder groene ruimte, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.