Curio docenten met een innovatief onderwijsidee
Van mooi, innovatief onderwijsidee naar duurzame vernieuwing. Curio pioniers zijn docenten met een missie. Van ideeën als ‘Baas over jezelf’ tot ‘Curio games’ en van ‘LOBieb’ tot ‘Leerlijn voor startende docenten’. Deze pioniers willen het idee, zichzelf én onze leerlingen en studenten verder ontwikkelen. Lees meer over de pioniers en hun vernieuwende initiatieven. Meer weten over onze werkwijze en tools? Klik dan hier.

Groepsfoto pioniers 23-24

Onderwijsideeën

 

TweeKracht 

Met behulp van onze TweeKracht lesmodules zijn onze Curio studenten in staat om zelf keuzes te maken in het nu én in de toekomst, die hen positief versterken. Deze modules zijn een energieke route met actieve tools, die zorgen voor balans in de persoonlijke ontwikkeling van de student. We gaan aan de slag met thema's als 'hard en zacht', 'vrijheid, openheid en verbinding', 'kernkrachten', 'veerkracht' en 'dualiteit'. De modules zijn in te zetten bij lob (loopbaanontwikkeling en begeleiding), maar bijvoorbeeld ook bij vitaal burgerschap en mentoraat én ze zijn geschikt voor vo en mbo groepen. Een persoonlijke en verdiepende reis, waarbij de student zelf aan het stuur zit

TweeKracht is een initiatief van Rianne Kramer, Jacqueline le Sage en Mieke Boogert
Locatie: Curio zorg en welzijn, Breda 

Start smart 

Bezorgt Curio de student een warm welkom? Is onze student overtuigd van zijn keuze voor onze opleiding? Door regelmatig contact begeleiden we de student. De student maakt een weloverwogen keuze voor de opleiding en de toekomst. Hierdoor voelt de student zich zeker en vertrouwd. Zo maken we samen een vliegende start.  

Start smart is een initiatief van Mieke Hermans en Linda van Son
Locatie: Curio voedsel, groen en gastvrijheid, Breda

Baas over jezelf 

Wil jij:
- Meer zelfvertrouwen?
- Beter omgaan met agressie?
- Obesitas verkleinen?
- Kracht verbeteren?
- Fysieke problemen oplossen?
Met als doel een beter fysiek en geestelijk welzijn?

Wij gaan je helpen!

Baas over jezelf is een initiatief van John van der Spek en Roel Buijk
Locatie: Curio prinsentuin Oudenbosch

LEES-kaarten

Zo lezen wij bij Curio! Het nieuws staat er vol mee: de leesvaardigheid van onze leerlingen gaat hard achteruit. Om dit probleem aan te pakken ontwikkelen wij LEES-kaarten. De LEES-kaarten zorgen ervoor dat leerlingen begrijpen wat ze lezen en ze leren om hun leesstrategie aan te passen op het leesdoel. Vakdocenten gaan meedenken over gepaste leesstrategieën voor hun vak. Alle strategieën worden verzameld in een handig boekje.

LEES-kaarten is een initiatief Marga van Gils en Benny Sprangers
Locatie: Curio effent

Vergroten van kansengelijkheid

Hoe kun je kansengelijkheid in de arbeidsmarkt vergroten voor MBO-studenten? Traditionele cv's en sollicitatiebrieven bevatten vaak onvoldoende informatie over de vaardigheden van een student. Het ontbreekt aan aantrekkelijkheid en persoonlijke touch. Hierdoor krijg je geen goed beeld van de echte persoon achter het cv. Hoe zorg je ervoor dat die vaardigheden zichtbaar worden voor werkgevers? Slip! De video-app waarmee je studenten inspireert tot betrokkenheid, hun zichtbaarheid vergroot en helpt verbinding te maken met de werkwereld.

Wil je kansenongelijkheid in de arbeidsmarkt voor MBO-studenten aanpakken? Ontdek hoe de app studenten helpt om hun vaardigheden in de schijnwerpers te zetten, connecties te maken en gewaardeerd te worden om wie ze zijn.

Vergroten van kansengelijkheid is een initiatief van pioniers Ramazan Kilic
Locatie: Curio economie en ondernemen, Breda 

LOBieb

Hoe laat je studenten op een prikkelende manier nadenken over de toekomst? De LOBieb biedt uitkomst! Snuffel in onze online ‘boekenkast’ vol loopbaanactiviteiten. Workshops, gastlessen, opdrachten of lessenreeksen? Stel in een paar klikken je loopbaanprogramma samen. Zo profiteert je student van afwisselende en activerende werkvormen. Wij ondersteunen jou en je team. Zo krijgen jullie meer ruimte voor andere activiteiten. Het mes snijdt aan twee kanten met de LOBieb.

LOBieb is een initiatief van Linda van Son en Eva Range.
Locatie: Curio economie en ondernemen

Curio tijd

Wil je zelf kiezen over wat jij leert? Bij Curio tijd workshops ga jij dat doen. Kies die ene workshop die jouw hart steelt. Welke workshop heb jij altijd al willen doen? Of kies je iets wat je juist spannend vindt? Ontwikkel je tot grote hoogte met veel plezier. Welke keuze ga jij maken?

Curio tijd is een initiatief van Michel Hermans
Locatie: Curio prinsentuin Andel

Leerlijn voor startende docenten

We weten dat er veel op je afkomt als startende docent bij Curio. Wij helpen je om binnen Curio je weg te vinden. Om de doelen te bereiken is er een gevarieerd aanbod. Dit noemen we de leerlijn, vol e-learnings, trainingen en intervisie. Samen werken we aan goed en aantrekkelijk onderwijs voor onze leerlingen en studenten. Help jij ons mee met de ontwikkeling van de leerlijn voor startende docenten bij Curio? Neem contact op met Rebecca of Marion.

Leerlijn voor startende docenten is een initiatief van Rebecca Habets en Marion Schijvenaars.
Locatie: Curio academie

Vurige vragen

In onze podcast bespreken we zonder oordeel vurige vragen. We doorbreken alle taboes voor studenten, docenten en collega's. Heb jij een vraag over seksualiteit, relaties, emoties, drugs, alcohol, gezondheid, welzijn of welke andere vraag dan ook? We horen je graag!

Stuur je vraag (anoniem) in via de qr-code

Vurige vragen is een initiatief van Kelly Wullems en Josien Widdershove.
Locatie: Curio zorg en welzijn, Roosendaal

Curio games 

Voel je fit! Zie jij wel eens eenzame, lusteloze of ongezonde jongeren in jouw klas? Curio games brengt hier verbetering in door te werken aan sociale, fysieke en mentale gezondheid. Elke periode staat er een actief evenement centraal zoals de Singelloop Breda of het NK Schoolsport. Samen met studenten organiseren we trainingen en workshops zoals de voorbereiding op de evenementen. Heb jij goede ideeën om jongeren fit en vitaal te krijgen? Mail ons! En wie weet loop jij straks met jouw klas buiten, waar de vogels fluiten.

Curio games is een initiatief van Jasper Claassens, Sjoerd Diepstraten en Tijmen van der Wal.
Locatie: Curio zorg en welzijn, Roosendaal en Curio isk Breda 

Leer Ervaringen (LE)

Ik zou die les anders willen doen, maar hoe?’ Doe wat je normaal niet doet. Leer Ervaringen helpt je daarbij. Dit is het praktische proces van het ontwerpen van boeiende leerervaringen. Het geeft jou de handvatten om van jouw les een belevenis te maken. Wees creatief en bouw ervaringen waaraan je het leren verbindt. Gun leerlingen die afwisseling en pak regie over jouw werkvormen! Maak van leren een ervaring en maak herinneringen. Ik help je graag!

Leer Ervaringen (LE) is een initiatief van Roland Scharloo.
Locatie: Curio de rotonde

Groepsfoto pioniers 23-24

Word ook pionier

Heb jij een vernieuwend idee waar onze studenten en leerlingen voordeel van hebben? En is jouw idee geschikt voor het lesprogramma? Laat het dan horen.

Nieuws