You are here:

Docenten Curio presenteren pioniersideeën aan het grote publiek en vallen in de prijzen

12 pioniers brachten afgelopen schooljaar hun onderwijsidee tot uitvoering. Op 16 mei presenteerden ze de ideeën aan het grote publiek. Tijdens de avond waren 4 prijzen te verdelen. De vakjuryprijs, de stimuleringsprijs, de publieksprijs en de doorbijter-van-het-jaar prijs. Máar het belangrijkste is natuurlijk dat docenten, studenten en leerlingen aan de slag kunnen met de pioniersideeën.

Curio shop neemt de prijs in ontvangst

Curio shop wint vakjuryprijs
De Curio shop is een pioniersidee van Steven Daemen, docent succesklas - Curio economie en ondernemen. In de Curio shop bestel je producten die studenten op de opleidingen maken. Je bestelt brood, gebak, bloemen, kant-en-klaar maaltijden en zelfs cadeaubonnen voor een schoonheidsbehandeling of kapper. De studenten zorgen voor het aanbieden en verkopen van de producten. In een aantal postcodes in Breda worden de producten thuisbezorgd. Woon je verder weg? Dan kunnen de producten tijdens de afhaalmomenten worden opgehaald.

De vakjury bestond uit Arjen van Drunen (wethouder gemeente Breda), Rob Neutelings (voorzitter Raad van Bestuur Curio) en Vince van Maurik (Curio ambassadeur).

Wereldkantine neemt de prijs in ontvangst

Wereldkantine wint publieksprijs
Jacky Masseurs, docent Curio isk, bracht dit idee tot uitvoering. In dit concept krijgen studenten van allerlei opleidingen en niveaus een kans om werkervaring op te doen. En niet alleen werkervaring in de horeca. Denk ook aan een stuk werkethiek, zoals op tijd komen, je aan de regels houden en instructies van je leidinggevende opvolgen. Daarnaast is het voor sommigen dé manier om Nederlands te leren. De wereldkantine is op dit moment actief op 4 locaties; het Trivium in Etten-Leur, Curio isk in Bergen op Zoom, Curio de rotonde in Breda en op het stadskantoor in Bergen op Zoom.

Het publiek kon een week voorafgaand aan het evenement online hun stem uitbrengen. Er werd zo’n 500 keer gestemd. De aanwezigen tijdens de pioniersavond mochten ook hun stem uitbrengen. Deze stemmen werden opgeteld bij de online stemmen.

Buiten naar binnen halen neemt de prijs in ontvangst

Buiten naar binnen halen wint stimuleringsprijs
Dit idee is bedacht en uitgevoerd door Mirjam Leenards-Veelwaard en Charlotte Leijs. Beiden docenten op Curio entree in Bergen op Zoom. De studenten op hun school hebben de keuze uit 7 profielen bijvoorbeeld horeca, bouw of groen. Deze profielen zijn heel anders dan in hun thuisland. Dit pioniersidee zorgt ervoor dat de anderstalige leerlingen het profiel goed leren kennen zodat ze een beter keuze kunnen maken. De studenten worden meegenomen in de praktijk. Zo vullen ze vakken bij een supermarkt of gaan ze steigers bouwen bij een bouwbedrijf. Op deze manier wordt er ook voor meer begrip gezorgd op de arbeidsmarkt voor de situatie waar de studenten zich in bevinden.

De stimuleringsprijs werd ook door het publiek gekozen. De prijs staat voor collectiviteit. Dus hoe leerlingen, studenten, collega’s, het management en andere scholen zijn betrokken.


Curio cross fit neemt de prijs in ontvangst

Curio cross fit wint de doorbijter van het jaar prijs
Een pioniersidee tot uitvoering brengen kent ook tegenslagen. De kunst is om door te gaan en het doel niet uit het oog te verliezen. De jury koos Curio cross fit als winnaar voor de doorbijter van het jaar prijs. Daniëlle Deelen, docent dienstverlening op Curio zorg en welzijn, zette dit idee op poten. Ze biedt een ruimte aan studenten waar ze kunnen sporten. Ook voor studenten die een opleiding volgen waarin geen sport- en spellessen worden aangeboden. Hiermee worden ook stageplekken voor de studenten gecreëerd.

De jury bestond uit de docenten die alle pioniers een jaar lang hebben gecoacht. In de jury zaten Lotte van Kempen, Alfons Heerink, Dennis Linders en Franka van Gool.

Nog meer pioniersideeën
Naast de pioniersideeën die in de prijzen vielen, zijn er nog 9 andere pioniersideeën. Meer informatie over deze ideeën en de pioniers lees je op curio.nl/pioniers

Leerlingen en studenten
De avond werd georganiseerd door Curio leerlingen en studenten. Studenten van de opleiding AV-specialist en podium- en evenemententechniek verzorgden de techniek en het geluid. Leerlingen van Curio de rotonde, Curio prinsentuin Oudenbosch en isk verzorgden de hapjes, bloemen, parking en waren gastheer en gastvrouw. En een student van Curio maakte de foto’s.

Alle pioniers op het podium

Lees ook