You are here:

Voorbereid op Brexit: met Curio omscholen tot declarant

De Brexit: er is geen ontkomen aan. Vanaf 1 januari moeten we weer rekening houden met een grens tussen Nederland en Groot-Brittannië. Voor bedrijven betekent dit dat ze hun goederen weer moeten inklaren voordat ze die grens over mogen. Dat brengt een berg (administratief) werk met zich mee. Niet zo verwonderlijk dus dat de vraag naar douanepersoneel de pan uit rijst. Jan van de Wouw van WerkgeversServicepunt West-Brabant pikte de signalen ruim een jaar geleden al op.

Pilot assistent-declarant

Van de Wouw reageerde pro-actief en zocht naar een oplossing voor deze ‘moeilijk te vervullen vacatures’. Samen met Curio Bedrijfsopleidingen zette hij een ambitieus omscholingstraject op touw. Logistiek opleider Evofenedex is voor de declarantlessen benaderd. Het resulteerde in een pittige opleiding tot assistent-declarant met basiskennis logistiek op mbo niveau 4. Jan van de Wouw had het jaar 2021 scherp op het netvlies: ,,Achterover leunen kan echt niet meer. Het is bijna 1 januari. We hebben bewust doorgepakt om op tijd te kunnen beginnen met het traject. De eerste tien mensen hebben sinds eind oktober hun diploma op zak en zes van hen hebben al een baan. Het zou mooi zijn als ze allemaal voor het nieuwe jaar onder de pannen zijn.”

Brexit 1082929466

Kandidaten uit WW

Het WerkgeversServicepunt/UWV-project heeft oog voor de wensen van werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Tegelijkertijd biedt het kansen aan mannen en vrouwen in West-Brabant die al langere tijd werkeloos thuis zitten. Jan van de Wouw kan dat belang niet genoeg benadrukken: ,,Allemaal mensen met een hoop levenservaring en een mooi CV die er helaas, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, niet meer zo makkelijk tussen komen. Dat moet veranderen.” Bij de selectie van de kandidaten werden scherpe eisen gesteld: een brede administratieve achtergrond, communicatief sterk, kennis van een tweede taal, flexibel inzetbaar en fulltime beschikbaar. Daar rolden 15 kandidaten uit tussen de 30 en 60 jaar die aan de opleiding mochten beginnen.

Lesmateriaal in het Engels

Een uitzonderlijk opleidingstraject, met twee bijbehorende waardevolle diploma’s. Evofenedex tekende voor het certificaat assistent-declarant. Curio afdeling Transport en Logistiek schreef een aparte opleiding ‘basiskennis logistiek’ voor declaranten. Projectleider Thea van Bokhoven kan met trots zeggen dat Curio kwaliteit heeft geleverd: ,,Mbo niveau 4 is niet niks. Het lesmateriaal was in het Engels omdat mensen zich straks op de werkvloer internationaal moeten kunnen bewegen. Dat was best zwaar, vooral ook omdat veel mensen van buiten de sector kwamen.” Van Bokhoven zag een bont palet aan deelnemers in de schoolbankjes verschijnen die naast het oppakken van studievaardigheden ook veel coaching vanuit Curio nodig hadden. Mensen uit het bank- en verzekeringswezen, uit de juridische wereld, de horeca, zelfs uit het leger: ,,Iedereen moest zich het Engelse vakjargon eigen maken. Dat hebben ze wel eens vervloekt ja. Gelukkig waren er woordenboeken. En google translate is ook heel nuttig geweest,” vertelt ze lachend.

,,Heel belangrijk voor mensen die al langere tijd onzekerheid hebben over de toekomst van hun loopbaan. Alle deelnemers waren blij en dankbaar dat ze deze kans hebben gekregen.”

Digitale inhaalslag door lockdown

De start van de opleiding viel ongelukkigerwijze samen met de intelligente lockdown die ons land half maart lam legde. De sollicitatietrainingen die UWV zou geven konden niet doorgaan. En standaard lessen in een klaslokaal waren de eerste maanden uit den boze. Dat werd onderwijs thuis achter de laptop. Toch heeft die digitale aftrap ook iets goeds gebracht, concludeert Thea van Bokhoven: ,,Online vergaderen, via LinkedIn groepsopdrachten uitvoeren ... De digitale vaardigheden van de kandidaten hebben een enorme vlucht genomen. Zeker nu in deze coronatijd is het superbelangrijk dat mensen thuis kunnen werken.”

Vruchten plukken

Eind oktober konden de kandidaten eindelijk de vruchten plukken van hun inzet. Helaas gooiden de coronamaatregelen wederom roet in het eten. Er ging een streep door de gezamenlijke diploma-uitreiking die UWV en Curio in gedachten hadden. In plaats daarvan mochten de kandidaten één voor één of in kleine groepjes aanschuiven. Jan van de Wouw: ,,Het was een uitermate positieve middag. Heel belangrijk voor mensen die al langere tijd onzekerheid hebben over de toekomst van hun loopbaan. Alle deelnemers waren blij en dankbaar dat ze deze kans hebben gekregen. Ze zijn terecht trots op zichzelf.”

Diplomering Declaranten

Concrete arbeidsplaatsen

Het WerkgeversServicepunt/UWV, Curio en Evofenedex kunnen spreken van een geslaagd project dat gezien het tekort aan declaranten vraagt om snelle herhaling. De arbeidsmarktregio Zeeland heeft belangstelling getoond om samen met UWV in Goes een soortgelijk traject op te zetten.

Lees ook