You are here:

Trots op ons maandverband!

“Juf, heeft u misschien maandverband?” vroeg één van de leerlingen van Denise Hereijgers bij Curio pomona. Na doorvragen vertelde ze dat ze er thuis geen geld voor hebben. Op internet las Denise dat ruim 1 op de 10 vrouwen geen geld heeft voor maandverband of tampons. Dat geldt ook voor onze leerlingen en studenten. Omdat school een plek is waar iedereen zich veilig moet voelen, besloot ze een inzamelingsactie te houden.

Menstruatie Armoede

Maandverband op school

Er ligt altijd een klein voorraadje maandverband op school uit een proefpakket van Always. Omdat het geen grote voorraad is gaat het een keer op. Zo ontstond het idee om een grote box neer te zetten voor het doneren van menstruatieproducten. Hiermee wordt de voorraad uitgebreid. Met een oproep op het persoonlijke Instagram account van Denise en rondvragen op school, kwamen de producten overal vandaan. Collega’s brachten hele pakken maandverband mee. Zelfs jongens brachten producten mee vanuit huis. “Mijn vriendin heeft nog over” vertelde een jongen.

“Ze vroeg voor haar verjaardag een donatie om menstruatieproducten te kopen”

Sylvia is een volger op Instagram van Denise. Ze zag de oproep en heeft fanatiek meegeholpen met inzamelen. De Etos en de Kruidvat ging ze langs om te vragen naar menstruatieproducten. Met haar verjaardag vroeg ze niet om cadeaus, maar om een bijdrage voor dit mooie doel van Curio pomona. In totaal haalde ze ruim €50,- op. Dit besteedde ze allemaal aan maandverband. Met dozen vol menstruatieproducten kwam ze aan op school.

Het brengt zoveel moois!

Deze inzameling bracht zoveel moois. Er ligt een voorraad waar jaren mee vooruit kan. Uiteraard is het er voor iedereen die het nodig heeft. Maar het was ook ondersteunend in de lessen zorg en welzijn. Het bracht het gesprek op gang ondanks dat het een taboe onderwerp is. Zelfs jongens deden mee met de inzameling, trots vertelde ze in de klas aan de juf dat ze ook wat hadden meegebracht.

Menstruatie armoede

Menstruatie armoede is een groot probleem, ook in Nederland. Uit onderzoek van Always is gebleken dat jaarlijks 53.000 meisjes soms thuisblijven van school, omdat ze geen geld hebben voor maandverband.

Lees ook