You are here:

Leerlingen bereiden 140 gratis maaltijden voor het Leger des Heils

BERGEN OP ZOOM - Zeven leerlingen uit de vierde klas van Curio pomona hebben afgelopen dinsdag 140 maaltijden bereid voor het Leger des Heils. Het is het laatste project dat de leerlingen van de vierde klas afronden voor de examens. Dertig maaltijden werden zelfs nog door Curio langs de deur gebracht. De andere maaltijden werden opgehaald bij het Leger des Heils.

X
"Voor 140 macaroni-maaltijden heb je écht veel pasta nodig. En veel dozen om de maaltijden te vervoeren! Haha!"

Het ontstaan van dit project is, volgens docent Minke Starink, een grappig verhaal. “Wij hebben hier op school een rommelhok en dat hebben we laatst opgeruimd. We hadden toen veel spullen verzameld. Deze wilden we niet naar de kringloop brengen, maar we wilden hier echt mensen blij mee maken. Toen hebben we een aantal instanties gebeld en is Traverse de spullen komen ophalen. Daardoor moest ik het Leger des Heils eigenlijk teleurstellen. Ik heb voorgesteld om een ander project te doen: koken voor de mensen waar zij contact mee hebben. Daar waren ze heel enthousiast over. Binnen twee weken was alles geregeld.”

Hele uitdaging
De leerlingen kregen bijna alles gesponsord voor de macaroni. De groenten kregen ze van een lokale groenteboer en een supermarkt sponsorde de tomatenblokjes, ketchup en macaroni. “En collega’s hebben gezorgd voor voldoende pannen.” De leerlingen hebben maandag al veel voorbereid. Zij hebben toen alle champignons, komkommers, prei en uien al in kleine stukjes gesneden. “Dat was een hele uitdaging.” In eerste instantie zouden ze 110 porties macaroni maken, maar dat werden er 140. “Alle maaltijden zijn halal en een aantal op bestelling vega.”

Als je na twee jaar in de keuken ziet hoe de leerlingen gegroeid zijn, maakt dat je alleen maar trots.
Docent Minke Starink

Trots
De extra maaltijden werden door het Leger des Heils naar SDW in Halsteren gebracht. Ze hoeven deze keer niets voor de maaltijden te betalen. “Normaal kost een maaltijd € 1,50, maar wij hebben gezegd: wij koken voor jullie. Al het geld dat opgehaald wordt, mag het Leger des Heils houden. Daar mogen ze de volgende keer iets leuks van doen voor de mensen.” Minke is dan ook trots op haar leerlingen: “Het leuke aan dit project is dat ik echt met de leerlingen samen kook. Ik sta er niet naast, maar we doen het samen. En dat is heel leuk. Als je na twee jaar in de keuken ziet hoe de leerlingen gegroeid zijn, maakt dat je alleen maar trots. En de leerlingen moeten hier vandaag extra aanwezig zijn en niemand die erover zeurt.”

 

Afsluiting van het schooljaar
Jimmy, vierdejaars leerling uit de mentorklas van Minke Starink, is enthousiast over het project: “Ik vind het idee achter het project, dat we mensen helpen die het niet breed hebben, het mooist. Het is ook het laatste project voor de examens. Normaal gesproken kom je niet meer op school, dus het is leuk om het op een andere manier af te sluiten.” Op de vraag of hij later ook kok wil worden: “Ik denk dat kok zijn best wel een stressvol beroep is, dus ik verwacht het niet.”

6H1A0090

Lees ook