You are here:

De huiskamer, een plek waar leerlingen zich thuis voelen

Een plek op school waar iedereen welkom is. Waar je huiswerk kunt maken, maar waar ook ruimte is voor leuke dingen. Speel er een spelletje, of ga lekker knutselen. Dat is de huiskamer bij Curio pomona.

Huiskamer Spelletje Spelen
Ronald maak onderwijsmanager Chris Wessels in met vier op een rij

Vier op een rij

Het is vrijdagmiddag, er zitten al een paar leerlingen in de huiskamer. Achterin het lokaal zit iemand een proefwerk te maken die hij inhaalt. Voorin de klas zitten twee jongens huiswerk te maken. Langzaam druppelen er steeds meer leerlingen binnen en worden de spellen uit de kast gehaald. Ronald is een eerstejaars leerling en staat bekend om zijn goede kijk op het spelletje ‘vier op een rij’. Onderwijsmanager Chris Wessels komt ook even binnengelopen en daagt Ronald meteen uit voor een potje. Helaas verliest Chris het potje. Dan wil de wiskunde docent het ook nog eens proberen, hij is de enige die ooit een potje heeft gewonnen tegen Ronald. Na vandaag zijn dat twee potjes.

Veel leerlingen in verschillende woonplaatsen

Marieke Vriens is onderwijsassistent en betrokken bij de huiskamer. “De huiskamer is niet alleen een fijne plek om geconcentreerd huiswerk te maken of spelletjes te doen. De meeste leerlingen wonen in verschillende woonplaatsen. Afspreken is daarom vaak lastig, dus spreken ze samen af in de huiskamer. De enige afspraak is dat ouders op de hoogte moeten zijn dat leerling langer blijft. Er zijn al heel wat vriendschappen in de huiskamer ontstaan.”

Een 9,8 dankzij de huiskamer!

Ronald vertelt: “In de huiskamer is het heel fijn, thuis zit ik alleen maar achter een schermpje. Hier is het gezellig en krijg ik ook nog eens hulp bij mijn huiswerk. Het maakt niet uit of je nu eerstejaars bent, of vierdejaars. We helpen elkaar allemaal. Dankzij de hulp van Lieke uit het vierde jaar heb ik zelfs een 9,8 gehaald voor mens en maatschappij.”

Huiskamer Vrienden
Milan en Ryan zijn beste vrienden dankzij de huiskamer

“Het was zo gezellig dat we een keer te lang op school bleven, alle poorten waren al gesloten”

De huiskamer is ooit ontstaan met twee leerlingen en een docent. Deze docent heeft inmiddels een andere baan. Maar Milan en Ryan waren die leerlingen. Milan bleef vaak nog even hangen bij zijn mentor, om huiswerk te maken. “Het was altijd zo gezellig. Op school heb ik een veel betere concentratie. Ryan bleef ook vaak, we zijn nu beste vrienden. Als het huiswerk klaar was, dan pakte we er een spelletje bij. We zijn een keer zo lang op school gebleven, dat alle poorten al waren afgesloten.” Marieke vertelt dat die docent toen heeft besloten om deze plek in te richten voor leerlingen. Steeds meer leerlingen maken er gebruik van.

Lees ook