You are here:

Respect is een wisselwerking die je in foto’s terugziet

Fotografe Jenny Siper is opdrachtgever van de eindopdracht van het Z!O-thema ‘respect’: fotografeer iemand waar je respect voor hebt. Ze is enthousiast over Z!O en het eindresultaat. “Met fotografie vang je rondom dit thema veel vliegen in 1 klap. Respect is een wisselingwerking tussen fotograaf en model. Dat maakt dit project op veel vlakken zinvol en waardevol.”

Het project begon voor Jenny met 2 dagen gastlessen op Curio prinsentuin van cooth. “Vooraf heb ik goed nagedacht hoe ik die les zou aanvliegen. Ik heb geprobeerd aan te sluiten bij de leefwereld van leerlingen van 14 jaar. Dit heb ik gedaan met fotovoorbeelden van Messi, Beyonce en Lady Gaga. En door te vertellen over mijn fotografieavonturen in Dubai.”

De gastlessen waren echt leuk, vond Jenny. “De kinderen waren muisstil. Ze hingen aan mijn lippen, stelden vragen en leefden en dachten mee. Het thema ‘respect’ heb ik prima kunnen verwerken in mijn les. Voor portretfotografie is respect voor je model namelijk heel belangrijk. Die moet je op zijn gemak stellen. Daar neem je de tijd voor, je kletst wat of zet een liedje op. Neem je tijd voor je model, dan durft die zichzelf te zijn en laat die op de foto echte emotie zien. Tranen van verdriet of juist een oprechte schaterlach.”

Jenny heeft ook uitleg gegeven over de techniek achter fotografie. “Bijvoorbeeld over de sfeer die je creëert als je je model van onderuit fotografeert. Je model komt dan machtig over. Een foto op ooghoogte is juist intiem.” Ook hebben de leerlingen een en ander ontdekt over het belang van lichtinval op een foto.

Vervolgens kregen de leerlingen een paar weken de tijd om dé foto te maken. In die tijd is Jenny nogmaals bij Curio prinsentuin van cooth op visite geweest. “Leerlingen konden dan bij me langskomen voor uitleg en tips, ook over het bewerken van de foto’s.” Op 27 november was Jenny bij de opening van de foto-expositie. “Ik heb mooie foto’s gezien. En fijn om te merken dat de leerlingen mijn tips hebben gebruikt.”

Samen met de mentoren van de tweedejaars heeft Jenny de 3 winnaars uitgekozen. “Zij springen eruit qua foto, inzet en het verhaal achter de foto.” De winnaars zijn nog niet van Jenny af. “Zij mogen mee naar de fotoshoot van een ambassadrice van Free a girl. Dit is een stichting die bijdraagt aan de bevrijding van onderdrukte meisjes. Dat wordt een leuke, interessante dag voor het winnende trio.”

Lees ook