You are here:

Meiden van Curio effent maken kennis met bèta, techniek en IT

Afgelopen vrijdag deed Curio effent mee aan Girls’Day. Girls’Day is een landelijk initiatief van VHTO om meiden tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én enthousiast te maken voor diverse richtingen béta, techniek en IT. Zevenentwintig meiden van de school maakten afgelopen vrijdag online kennis met deze sectoren.

Opening door minister van Onderwijs

Vanwege het coronavirus vond Girls’Day dit jaar online plaats. Maar liefst 4700 meisjes in Nederland deden hieraan mee. De dag werd feestelijk geopend door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs. Ze werd aangekondigd door Eva Cleven, bekend van onder andere Klokhuis en Expeditie Robinson. De minister van Onderwijs benadrukte in haar toespraak dat ook meiden kunnen werken in béta-vakken, techniek en IT. ‘Laat niemand je vertellen dat je het niet kunt’, zei ze. Na de opening ging het programma verder op school.

GIRLSDAY 2021 4
Ilse Luijken fotografie

Online gastlessen van bedrijven

Na de opening maakten de meiden van Curio effent via online gastlessen kennis met het bedrijf Dassault Systèmes. Dassault Systèmes biedt bedrijven 3D-beleving aan. Product, natuur en leven worden eerst op elkaar afgestemd, voordat producten daadwerkelijk worden gemaakt. Deze techniek draagt bij aan vernieuwing op een heleboel gebieden. Omdat een bezoek bij het bedrijf nog niet mogelijk was, werden er diverse filmpjes getoond.

GIRLSDAY 2021 9
Ilse Luijken fotografie

Met een 3d-printer een drone in elkaar zetten

Onder leiding van HR-manager Sharon Koopman legden zeven verschillende specialisten uit hoe het bedrijf werkt. Er werden voorbeelden getoond van de landbouw, energievoorziening, zorg en onderwijs. De leerlingen waren hiervan onder de indruk. Vooral toen ze zagen dat je met behulp van een 3d-printer een hele drone in elkaar kunt zetten. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met het inrichten van een huis met behulp van simulatie. Milou en Isis, leerlingen Curio effent, waren erg enthousiast en zeggen hierover: ‘Waar de keuken komt, welk meubilair je op welke plek kunt gebruiken – fantastisch. We hadden nog zoveel ideeën waar we nog niet eens aan toegekomen zijn’.

GIRLSDAY 2021 11
Ilse Luijken fotografie

Meiden kijken anders

Sharon Koopman vond het een geslaagde dag. ‘Zo’n presentatie was voor ons de eerste keer, maar mede door de positieve reacties smaakt het naar meer’. Het bedrijf heeft daar ook belang bij. Ook bij DS zijn vrouwen nog in de minderheid. Op de vraag waarom vrouwen in deze sectoren belangrijk zijn, zeggen de leerlingen: ‘Meiden hebben toch een andere manier van kijken.’ ‘Meiden zijn slimmer’. ‘Een ander perspectief levert ook andere toepassingen op.’ ‘Meer girlpower in een bedrijf is sowieso een goede zaak’.

Girls’Day bij Curio effent valt onder het vak LOB (Loopbaanbegeleiding). Hierbij gaan scholieren gedurende vier jaar na hoe hun eigen interesses en kwaliteiten aansluiten bij de arbeidsmarkt. Docenten Nynke Kops en Ronald Mattijssen hebben deze dag voor de leerlingen georganiseerd. Ze zijn blij dat de leerlingen zo positief reageerden. Voor herhaling vatbaar dus.

Lees ook