You are here:

Jolanda Aarden-van Hees genomineerd voor Leraar van het jaar 2022

Uit de ruim 100 aanmeldingen koos de MBO Raad Jolanda Aarden-van Hees als één van de tien genomineerden voor de Leraar van het jaar verkiezing 2022. Een enorme eer voor de docent praktijkgestuurd leren aan de Oostelijke Havendijk in Roosendaal. “Ik was zo verrast toen ik werd gebeld, ik wist van niks. Ongelooflijk leuk dat studenten dit voor me hebben gedaan.” Jolanda is genomineerd in de categorie mbo. Begin september maakt de MBO Raad bekend welke docenten in de top 3 staan.  

Jolanda
Jolanda werd op school verrast met een heerlijke slagroomtaart

Hartverwarmend, noemt Jolanda de lovende woorden van haar studenten. Het initiatief voor de nominatie kwam van Demi van Overveld: één van Jolanda’s studenten. “Haar betrokkenheid bij de studenten zorgt ervoor dat iedereen zijn persoonlijke pad goed doorloopt”, aldus Demi. “Ik heb haar collega’s benaderd en samen zorgden we ervoor dat zo’n 25 studenten een nominatie instuurden. Wij willen Jolanda graag laten inzien hoezeer ze wordt gewaardeerd, hoe top ze het doet en wat voor een inzet ze toont voor Curio en haar studenten”.

Praktijkgestuurd leren

Jolanda gaf praktijkgestuurd leren vorm binnen de gehandicaptenzorg. Jolanda: “We stemmen het onderwijs af op de praktijk en op de vragen die bij de studenten leven. Daardoor voelen ze zich gezien en gehoord. De studenten krijgen geen onderwijs waar ze ‘niks aan hebben’, of wat pas over een paar jaar interessant is. Het is echt maatwerk. Ik vind het ook belangrijk dat ik doe wat ik beloof. Studenten weten bijvoorbeeld dat ze altijd binnen 48 uur antwoord van me krijgen.”

“Jolanda is een voorbeeld voor het onderwijs. Ze staat altijd klaar voor haar studenten en heeft veel kennis om door te geven. Ze probeert altijd iedereen zo goed mogelijk te helpen met vragen en opdrachten”
- inzending student

De docent als coach

Jolanda ziet absoluut het verband tussen deze vorm van onderwijs en haar nominatie voor Leraar van het jaar. “Bij praktijkgestuurd leren kan de docent zich meer als coach opstellen. Je werkt op maat, daardoor kun je makkelijker betrokkenheid tonen. Het geeft docenten ook heel veel voldoening om op deze manier te werken. Het is een vorm van onderwijs waar ik enorm achtersta. Hopelijk zien we het in de toekomst op steeds meer plekken terug. Niet alleen bij Curio, maar ook bij andere ROC’s.”

“Jolanda is een onwijs fijne docent. Ze houdt rekening met de klas en kan zich goed verplaatsen in de studenten. Met vragen kunnen we altijd terecht. Ook zorgt ze ervoor dat iedereen in de klas mee kan met de rest, zodat niemand zich achtergesteld of ‘minder’ voelt”
- inzending student

Geloof in studenten

“Ik hoor van studenten dat ze het heel bijzonder vinden dat ik altijd in ze geloof. Ook al lopen de dingen anders dan de bedoeling was. Laatst kreeg ik een appje van een oud-student. Hij stroomde uit in het derde jaar wegens omstandigheden. Ik gaf hem mee om terug te kijken op deze periode, ervan te leren en te bekijken hoe hij het in de toekomst anders kan doen. Er gaat namelijk altijd weer een andere deur open. Maanden later kreeg ik een appje: de andere deur is opengegaan, Jolanda. Dat soort berichtjes koester ik enorm.”

Prijsuitreiking

Na de zomervakantie hoort Jolanda of ze bij de top 3 zit. Op 5 oktober, Dag van de leraar, wordt de winnaar bekendgemaakt. Wie dat is, bepaalt de vakjury. Meer informatie over de verkiezing vind je op de website Leraren van het jaar.

Lees ook