You are here:

"Meneer, mag ik ook een hartje in de koe scheren?"

Hoe scheer je een koe? Maak je compost met een wormenhotel? Of zet je robots in voor plantenteelt? Leerlingen van Curio prinsentuin Andel leren dit door een mooie samenwerking met bedrijven uit de regio. En dat wil de school nog verder uitbouwen.

Het is niet alleen dieren knuffelen

Onderwijsmanager Monique aan den Boom vertelt enthousiast. Praktijklessen en stages bij de boerenbedrijven in de regio zijn heel belangrijk. “Neem bijvoorbeeld de tuinbouw in de Bommelerwaard. Die is van hoog technologisch niveau. We hebben hier op school wel een tuinderskas, maar we kunnen nooit dat niveau halen. Door de samenwerking leren ze meer over Pixelfarming. Met Pixelfarming bewerkt elke leerling zijn stukje moestuin met een robot. En van de oogst bakken ze iets lekkers.”

Kas 2

Soms lenen we dieren van boeren uit de regio

Voor de lessen over het houden van dieren doen we soms een beroep op boeren waar we mee samen werken. We hebben bijvoorbeeld wel schapen om te verzorgen. Regelmatig logeren hier koeien en zelfs alpaca’s en kamelen om van te leren.

"Meneer mag ik ook een hartje in de koe scheren?

Ook gaan de leerlingen naar de boeren toe om te leren hoe je een geit verzorgt, of een koe melkt of scheert. Prachtig om hun enthousiasme dan te zien. “Meneer mag ik ook een hartje in de koe scheren?” Uiteindelijk hoop je ook dat ze door de praktijklessen, de stages en de bedrijfsbezoeken hun passie ontdekken. En dat wij goed gekwalificeerde werknemers aan de bedrijven kunnen leveren, die ze zelf deels opleiden. Loonbedrijf De Graaff is zo’n bedrijf die al jarenlang praktijklessen aan onze leerlingen geeft. En loonbedrijf Buijs, van een oud-leerling van ons, biedt regelmatig stageplaatsen. 

Excursie (1)
We hebben zelfs een wormenhotel

We zijn erg met duurzaamheid bezig. We hebben zelfs een wormenhotel. Het groene afval verwerken we tot compost. We hebben plannen om dit ook voor de buurt te verzorgen. Ook willen we voor de gemeente Altena bloemen zaaien in de bermen voor de bijen en de vlinders en gaan we een oude schaftkeet opknappen. De gemeente gaat deze keet gebruiken als mobiel informatiepunt.

Curio prinsentuin Andel is trots op de samenwerking met zoveel prachtige bedrijven in de regio.

15232226 1806178596272681 2250711324870282712 N

Lees ook