You are here:

De studenten zijn aan zet bij Wereldkantine Curio

De nieuwe Wereldkantine Curio op het Trivium in Etten-Leur is de vierde in zijn soort. Projectleider Jacky Masseurs heeft zijn idee in twee jaar tijd doen groeien tot een ware keten. En het einde is nog niet in zicht. Studenten van Curio vinden in de kantine een veilige werkplek om ervaring in de horeca op te doen. “Het is voor mij de uitdaging om leerlingen zó enthousiast te krijgen dat ze verder willen in deze mooie sector.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Microsoftteams Image (6)
Hind en Jacky in de Wereldkantine Curio op het Trivium

De eerste dagen van Wereldkantine Curio op het Trivium zijn achter de rug. Stagiaire Hind Amarouch vindt de stage in de Wereldkantine Curio chill en afwisselend. “Je doet veel dingen op een dag. Ik heb verschillende broodjes gemaakt. Aan de kassa gestaan. De afwas in de afwasmachine gedaan. Ook opruimen hoort erbij.” Hind zit in het tweede jaar van de opleiding facilitair in Breda. Ze loop dit schooljaar twee dagen per week stage bij de Wereldkantine Curio. De andere drie dagen gaat ze naar school.

Werkervaring in een veilige omgeving

Jacky Masseurs is een horecadier. Hij was chef-kok en souschef. Nu geeft hij alweer 19 jaar les aan leerlingen en studenten van Curio. Hij zit altijd vol ideeën. Om de lessen nog leuker te maken bijvoorbeeld en de Wereldkantine Curio dus. “Daarmee wil ik drie dingen bereiken. Studenten kunnen er in een veilige omgeving werkervaring opdoen. En natuurlijk wil ik studenten enthousiast krijgen voor werken in de horeca. Als kok, in de bediening of wat dan ook. Daarnaast wil ik aandacht creëren voor gezond eten.”

Pioniersproject maakt Wereldkantine Curio mogelijk

De uitvoering van de Wereldkantine Curio is mede mogelijk gemaakt door Curio pioniers. Dit is een initiatief van Curio waarbij docenten frisse ideeën voor het onderwijs kunnen uitwerken en pitchen. Is het idee veelbelovend, dan krijgt de docent geld om het idee te realiseren. “Twee jaar geleden heb ik de eerste Wereldkantine uitgerold op de isk in Bergen op Zoom. Dat is echt mijn kindje. Met de vijfde vestiging op een Curio locatie ga ik in december aan de slag. En de gemeente Bergen op Zoom heeft interesse om op het gemeentehuis ook een Wereldkantine Curio te vestigen. Ik ben trots dat mijn idee zo aanslaat.”

Van monteur naar de horeca

Studenten van alle richtingen kunnen in principe stage komen lopen bij de Wereldkantine Curio. Een mooi voorbeeld is Mujib. Die op de isk heeft gezeten en eigenlijk verder wilde als automonteur. Omdat zijn broer dat ook is. “Maar hij heeft mij laten zien dat hij goed is in horeca. Via een participatietraject is hij nu anderhalf jaar bezig in de Wereldkantine Curio op de isk in Bergen op Zoom. Hij wil heel graag verder in de horeca.” Jacky voelt zich verbonden met de leerlingen. “Ik ben zelf ook een man van de praktijk. Leren uit boeken is niks voor mij. Ik zie de studenten die hier stage lopen niet als extra handjes voor de minder leuke klussen. Ze zijn een toegevoegde waarde. Ze leren in korte tijd zoveel mogelijk dingen in de horeca. Er is namelijk niks frustrerender dan dat je niks mag.”

Stap voor stap naar een volledige menukaart

Hind heeft het goed naar haar zin. Om de paar weken komt er een nieuwe stagiair bij de Wereldkantine Curio op het Trivium werken. Er kunnen maximaal 5 studenten terecht. Hind leert de tweede stagiair alles wat zij weet. Jacky: “Ik bemoei me dan niet meer met het maken van de broodjes gezond. Dat pakt Hind op, samen met de nieuwe student. Samen leren ze dat weer aan de derde stagiair. En zo loopt dat door. Elke week leren ze zelf dingen maken, zoals soep, uitsmijter en warme maaltijden. Stap voor stap komen we zo tot een volledige menukaart. Wat we kunnen bieden, is afhankelijk van de studenten. Zij moeten het doen. De menukaart is dus zo groot als de studenten kunnen maken.”

Lees ook