You are here:

"De leerlingen worden constant uitgedaagd"

In 22/23 zijn we op Curio prinsentuin van cooth gestart met Z!O. Dit is voor de leerlingen nieuw, maar ook voor de docenten. Biologie docent Romy Stijntjes vertelt over haar ervaring met Z!O

Romy Stijntjes

Vakken worden aan elkaar gekoppeld

"Ik vind Z!O een hele mooie manier om vakken aan elkaar te koppelen. Ik denk dat het heel belangrijk is om leerlingen te laten zien dat ze weten waarom ze dingen moeten leren. Ik denk doordat wij vakken koppelen aan elkaar dat de leerlingen inzicht krijgen hoe ze de vakken aan elkaar kunnen koppelen. Dat ze het nut van de lesstof inzien. Op het moment dat je de vakoverstijging en de koppeling binnen vakken zoekt, kunnen leerlingen meer inzien waarom ze het moeten doen. Dan willen ze leren. Dan zorgen we ervoor dat de leerlingen het gaan doen omdat ze het zelf willen. Niet omdat het moet. Je leert leerlingen naar een doel te werken. Ik denk dat de weg naar het doel toe belangrijker is dan het eindpunt. De leerlingen leren gaandeweg namelijk meer dan alleen het vak."

Leerlingen leren veel meer dan alleen de lesstof

"De leerlingen leren met Z!O ook andere dingen. Ze leren samenwerken. Ze leren de koppeling te geven tussen vakken. Ze weten dat ze hun best moeten doen omdat alles terugkomt bij andere vakken. Het is ook persoonlijke ontwikkeling. De leerlingen worden constant uitgedaagd. Er is ruimte voor wat ze gaan leren. Bijvoorbeeld hoe ze een bepaald programma kunnen gebruiken. Tieners willen graag keuzes maken. Dan kunnen ze het beter in hun eigen leefwereld plaatsen. Ze kunnen meer hun eigen stappen maken in ontwikkeling."

Verschillen met het reguliere onderwijs en Z!O

"We zijn nog te kort bezig om grote verschillen te zien maar verschil zien we zeker. Leerlingen raken enthousiast wanneer ze weten dat ze niet de oude manier van lesgeven gaan krijgen. Iedere leerling vindt het leuker om meer uitdaging te krijgen. En meer uit hun stoel te komen. De lesstof heeft meer koppeling met hun leefwereld. “Wat heeft dit voor nut binnen het project wat ze nu hebben?”. Doordat leerlingen er zelf mee bezig zijn kunnen ze zelf hun lessen ontwerpen. Bij biologie zijn we nog heel breed omdat ze aan het einde bepaalde vragen moeten kunnen beantwoorden. Hoe ze achter de informatie komen mogen ze zelf weten: interviewen, internet, bieb, vragen aan docenten. Hoe maak niet uit, zolang ze maar laten zien dat ze er aan kunnen voldoen.

Ik merk zelf dat de leerlingen in het reguliere onderwijs een beetje kwijt zijn waarom ze hier zijn. Hierdoor neemt hun motivatie en concentratie af. Ik mis soms van de leerlingen een beetje de wil voor het leren. Je ziet zeker verandering hierin met Z!O. Met Z!O krijgen leerlingen meer vrijheid en het is duidelijk dat sommigen daaraan moeten wennen. Deze vrijheid geeft ze veel zelfstandigheid. Ze nemen uiteindelijk meer initiatief en tonen interesse. Sommige groepen leerlingen heb ik onderschat. De meesten hebben mij positief verrast.

We staan aan het begin van het proces, maar we kunnen alleen maar vooruit gaan."

Lees ook