You are here:

De eerste praktijkdag op locatie voor Food & future studenten

Iedere vrijdag krijgen studenten van de opleiding Food & future praktijkscholing. Een dag waarbij ze bedrijven bezoeken en uitleg krijgen over voeding. Wat voeding met je lichaam doet, nieuwe bereidingswijzen en mogelijkheden in de keuken. 

Locatie: Bijzonder Brabants
  Deurne
Klas: 1e, 2e en 3e jaars mbo-studenten
Opleiding: Food & future in Breda

Docent Marieke vertelt:
"De kop is er af! Vandaag hebben de studenten van Curio Food & future in ons nieuwe herkenbare groene tenue de eerste praktijkdag op locatie gehad bij boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants in Deurne.

Henk heeft onze studenten geleerd dat we het verhaal achter de groenten en fruit soorten in de supermarkt moeten weten.

Wat gebeurt er met een krop sla of portie bonen voordat het in de schappen ligt? Hoeveel chemicaliën bevatten deze groenten? Welke (ongezonde) trucs worden toegepast om de massaproductie van groenten en fruit betaalbaar te houden. Welke Nederlandse groenten moeten we vooral gebruiken? En welke exotische varianten kunnen we beter laten liggen? Dit is een gemakkelijke manier om onze voeding te verduurzamen."


Als voorbeeld liet Henk aan ons de lupine zien en proeven. Lupine is een peulvrucht en groeit op Nederlandse of Europese grond. Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers en als product verbeteraar in brood en bakproducten.
Het is een duurzaam maar nog redelijk onbekend product. Terwijl het de ideale vervanger is van soja. De welbekende soja is afkomstig van de sojaboon en komt van ver. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt.

Dit is het ultieme voorbeeld van voedseltransitie. Voedtransitie is een belangrijk begrip in onze opleiding. Het staat voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Om ook op termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel, in een gezonde leefomgeving, te kunnen garanderen zijn aanpassingen noodzakelijk in het voedselsysteem. Een voedseltransitie betekent dat wij op een hele andere manier gaan maken en eten. 

Kiezen voor de Nederlandse lupine in plaats van soja die van ver moet komen, is een goed voorbeeld hiervan. 

Voedelstransitie is het sleutelwoord van vandaag en van de opleiding

Na de interessante presentatie zijn we met de studenten het land op gegaan om de gewassen te plukken en zelf te verwerken in een weckpot (fermenteren)! Zonder chemicaliën hebben de studenten geleerd de groenten lang houdbaar te maken (conserveren). De weckpot is een mooie herinnering voor thuis aan deze zeer geslaagde praktijkdag!

Wij zijn voor onze nieuwe opleiding Food & future altijd op zoek naar adressen waar wij met onze studenten kennis mogen ophalen over voeding en de processen die daarbij een rol spelen. Ken jij een bedrijf die leuke en vernieuwende kennis kan overbrengen aan onze studenten? Laat het ons weten."

48E43DB0E95560B4DC83D649D785623FA61D86E6F30A63EB017F4EC0DFC5A52B

Lees ook