You are here:

“Bij Z!O krijg je van alles wat en dat maakt het leuk”

Gijs van den Biggelaar (13) vindt dat iedereen recht heeft op respect.

Gijs van den Biggelaar (13) uit 2gt1 zou Z!O aanraden aan andere middelbare scholen. “Het leuke is dat je met alle vakken aan één groot thema werkt. En dat je best veel zelf mag kiezen en doen zoals jij het wilt.” Natuurlijk vond Gijs het leuk om te ontdekken dat hij mooie foto’s kan maken. “Mijn ouders zeggen dat vooral, zelf vind ik het wel meevallen.”

De eindopdracht van Gijs is een portretfoto van zijn opa tussen de golfbrekers op het strand van Domburg. “Ik heb veel respect voor mijn opa. Een tijdje geleden heeft hij te horen gekregen dat hij ziek is. De behandelingen gaan soms goed, soms minder. Hij heeft altijd veel buiten gedaan. Dus daarom vond ik het mooi om hem buiten op de foto te zetten.”

Het mooiste moment van het Z!O-traject ‘respect’ vindt Gijs de les mens en maatschappij. “Samen met mijn vriend heb ik een poster gemaakt over eerlijke rechten in een land. We hebben Zuid-Afrika gekozen. Tijdens het maken van de poster hebben we veel gelachen, het was leuk om hier samen aan te werken.” Ook bij deze opdracht kwamen de lessen samen. “Voor het vak Engels moesten we de poster in het Engels maken en er ook een verhaal bij schrijven.”

Gijs vindt het belangrijk en leuk dat ze met Z!O aan het thema respect hebben gewerkt. “Het is belangrijk dat je respect voor elkaar hebt. Iedereen heeft er recht op om met eerbied behandeld te worden. Ik vond het leerzaam.” Zo heeft Gijs geleerd hoe het er in andere landen aan toe kan gaan. “In Zuid-Afrika gaan ze anders om met vrouwenrechten dan in Nederland. Daar hebben ze minder respect voor vrouwen dan hier. Ik vind dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Maar in veel landen is dat niet zo. Ik kan er niks aan doen, maar dat zou niet moeten mogen.”

Als Gijs mocht kiezen, volgt hij liever een Z!O-les dan een normale les. “Bij Z!O krijg je van alles wat. Bij een gewone les gebruik je alleen een boek of laptop.” Maar niet alles hoeft voor Gijs in een thema te passen. “Als de stof maar een beetje leuk is.” Of Gijs nu meer gaat fotograferen? “Ik vind fotograferen leuk om eens een keer te doen. Maar dat hoeft echt niet altijd.”

Lees ook