AV-specialist Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25717

In het kort

Van lange films tot korte clips: jij hebt een enorme interesse in video. Daarom ben je op zoek naar een opleiding tot video-editor, cameraman of cameravrouw. Tijdens de opleiding AV-specialist leer jij de kneepjes van het audiovisuele vak. Je leert omgaan met een camera. Je bent straks een expert in licht en geluid. En je weet alles van productie en regie. Monteer jij straks je eigen film? 

Downloads

Alle details


Topopleiding keuzegids 2021

Volgens de Keuzegids mbo 2022 is deze opleiding een TOP-opleiding. 

Is de opleiding AV-specialist iets voor jou?

Een creatief persoon. Liefde voor het bewegende beeld. Samenwerken met anderen. Herken je dat? Het zijn de eigenschappen van de AV-specialist. Als cameraman of -vrouw heb je kennis van het audiovisuele vak. Licht, geluid, de juiste camerahoeken en visuele effecten. Om maar wat voorbeelden te noemen. Want als AV-specialist is geen dag hetzelfde. En dat is maar goed ook, want dat zoek je in jouw toekomstige beroep. Je vindt het bovendien geen probleem om ‘s avonds of in het weekend te werken. Van 9 tot 5 werken is toch niets voor jou. Daarnaast leer je werken met de nieuwste software. Om films te monteren of visuele effecten te maken.   

Tijdens de opleiding

Tijdens je studie werk je aan een project. Samen met je medestudenten. Of je nu kiest voor een showreel, videoclip of film. Samen ben je verantwoordelijk voor het eindresultaat. Natuurlijk krijg je daarbij begeleiding van je docent. Tijdens de opleiding leer je stap voor stap wat je allemaal nodig hebt voor een mooi resultaat. Zoals de volgende onderwerpen:  

 • uitvoeren van licht, beeld en geluid 
 • gebruiken van AV-apparatuur en opnames maken 
 • bewerken en het in elkaar zetten van opnames 
 • ideeën ontwikkelen 
 • draaiboeken maken 
 • regelen van financiële zaken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

In het derde en vierde jaar loop je stage bij een bedrijf in Nederland. Liever naar het buitenland? Dat kan ook. Bijvoorbeeld naar Milaan, Curaçao of Berlijn. In het derde jaar help je de AV-specialisten op je stageplek. In het vierde jaar werk je aan je eigen projecten. De stages duren een vast aantal uur. Het aantal weken maakt niet uit. Als AV-specialist werk je namelijk niet altijd van 9 tot 5 uur. Tijdens je stages leer je hoe je goed bent in je beroep. En je ziet meteen wat belangrijk is voor jou als cameraman of cameravrouw.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding av-specialist werk je bij een:

 • Filmproductiebedrijf 
 • Tv-bedrijf 
 • Reclamebedrijf 
 • Geluidsstudio 
 • Postproductiebedrijf  
 • Camerabedrijf  
 • Lichtbedrijf 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding av-specialist? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de kunstacademie, de opleiding media-management, de opleiding sounddesign of de rockacademie.  

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding AV-specialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Verdieping geluid
 • Verdieping licht
 • Verdieping Software
 • Animatie
 • Griptechnieken
 • Journalistiek in de AV
 • Verdieping editing
 • Creatieve profilering
 • Engels B1/B2
 • Introductie cinematografie
 • Verdieping broadcast

Zo word je toegelaten

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Aanvullende eisen
Creatieve en artistieke aanleg. 

Leslocaties

Voor de bol-opleiding AV-specialist zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

 

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
AV-specialist, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.


Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is.

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.