Mechanisch operator A Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25759

In het kort

Als mechanisch operator A weet jij alles over productieprocessen. Jij zorgt ervoor dat het proces goed gaat. Dat de apparatuur goed werkt. En dat de producten van goede kwaliteit zijn. Een nieuw product maken? Geen probleem. Jij bouwt de apparatuur zó om. Of je nu bezig bent met het voorbereiden, onderhouden of bedienen van apparatuur… De klant rekent op jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding mechanisch operator A iets voor jou?

Kwaliteit leveren? Dat kan alleen als je de regels volgt en stap voor stap werkt. Gelukkig vind je dat belangrijk. Netjes werken is voor jou geen probleem. Je werkt volgens de afspraken. Je gebruikt de juiste materialen en het beste gereedschap. Een proces beschrijven kun je goed. Als jij iets uitlegt, snapt iedereen wat je bedoelt. Belangrijke informatie opschrijven? Dat kun jij. Je overlegt graag met collega’s en werkt goed samen.  

Tijdens de opleiding 

De opleiding mechanisch operator A op niveau 2 duurt 2 jaar. Je kunt kiezen tussen een bbl- of bol-opleiding. Naast de theorie leer je ook veel in de praktijk. Daarom loop je stage bij een procestechnisch bedrijf. 

Tijdens de les leer je de theorie en met opdrachten oefen je de theorie in de praktijk. Deze opdrachten doe je alleen of met andere studenten. Dit leer je allemaal:  

 • apparatuur bedienen 
 • productieproces voorbereiden 
 • kwaliteitscontrole uitvoeren 
 • apparatuur onderhouden 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Leerwegen 

BOL 
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Zoals dat gaat bij bedrijven heb je vaak wisselende diensten. De lestijd van de opleiding pas je hierop aan. ​​Daarvoor zijn 2 manieren. Je kiest er

A. Klassikaal

Kies je voor klassikaal onderwijs? Dan volg je 1 lesblok van 4 uur per week voor procestechniek. Daarnaast volg je 1 lesblok Nederlands. Of dat nodig is, hangt af van je ​intredetoets.

B. 3e leerweg (contractonderwijs)

Zelf weten hoe lang je over je studie doet? Dan kies je voor de 3e leerweg. Je bepaalt zelf wanneer je de lessen procestechniek volgt. Kom je dan helemaal niet meer naar school? Jawel. Je komt naar school om de theorie te leren. Opdrachten te bespreken. Toetsen te maken. Of de lessen door te nemen. Je volgt 2 keer in de week Nederlands. 

Iedere week ben je 8 tot 10 uur bezig met de opleiding. Deze uren werk je op school, thuis en bij het bedrijf. 

Na je opleiding 

Hier kun je gaan werken 

Bij een bedrijf in de voedingsindustrie, chemische industrie en in de elektrotechnische industrie. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding mechanisch operator A? Dan kun je verder studeren op niveau 3. Bijvoorbeeld aan de opleiding procesoperator B.


 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding mechanisch operator A kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Duurzaamheid in het beroep B 
 • Verdieping productietechniek industriële processen, geschikt voor niveau 2 
 • Verbreding mechanisch operator in de chemische industrie, geschikt voor niveau 2 en 3 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Mechanisch operator A, Bergen op Zoom, bbl
Mechanisch operator A, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.