Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25821

In het kort

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties repareer en onderhoud jij installaties bij klanten, bijvoorbeeld voor warm tapwater en klimaatbeheersing. Met jouw kennis zorg jij ervoor dat alles snel weer werkt. Of het nu een waterpomp, ventilatiesysteem of koelmachine is, jij zorgt dat de klant er weer warmpjes bij zit of de was kan doen. Dit is een belangrijke baan waarbij je goed zelfstandig kunt werken.  

Aanmelden is niet mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties iets voor jou?

Jij vertrekt pas bij de klant als alle installaties veilig werken. Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties vind je kwaliteit nu eenmaal superbelangrijk. Daarom kijk je altijd goed na wat je doet. Je controleert je werk met technisch inzicht. Het maakt jou niet uit of je werkt met installaties voor de verwarming of het ventilatiesysteem. Waar je ook mee werkt, jij weet er alles van af. Hoewel het leukste van je werk toch het helpen van de klant is. 

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je met installaties voor verwarming, warm tapwater en ventilatiesystemen. Deze installaties zijn al geïnstalleerd en jij zorgt ervoor dat ze goed blijven werken. Het onderhoud doe je bij mensen thuis of bij zakelijke klanten. Bijvoorbeeld op een school, een sportaccommodatie, fabriek of kantoor.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties:  

 • werk voorbereiden 
 • inspecties en installaties van systemen 
 • kijken wat er mis is 
 • problemen oplossen  
 • rapporten schrijven  
 • collega’s begeleiden 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je voor een installatiebedrijf. Het onderhoud doe je bij:  

 • woningen 
 • winkels 
 • ziekenhuizen 
 • kantoorgebouwen 
 • scholen 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleiding werkvoorbereider installaties of aan de specialistenopleiding technisch leidinggevende.  

Leerwegen

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek 

Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding. / Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding niveau 4.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden gevorderd 
 • Duurzaamheid in het beroep C 
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Aanmelden is niet mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Opleiding  
Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties, Bergen op Zoom, bbl  

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.