Broadcast- en streamingtechnicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25798

In het kort

Tijdens de opleiding broadcast- en streamingtechnicus leer jij alles over beeld, licht en geluid. Breng jij een televisie- of online uitzending tot leven? 

Downloads

Alle details


Voor wie is de opleiding broadcast- en streamingtechnicus?  

Passie voor uitzendingen. Op televisie of online. Als broadcast en streaming technicus is de technische kant van een uitzending het meest interessant. De broadcast- en streamingtechnicus zorgt voor perfect beeld en geluid. Zodat het publiek een fantastische tijd heeft. Je vindt het leuk om op verschillende plekken te werken en je bent creatief.  

Moeilijke situaties vind jij niet erg. Slecht weer, grote groepen mensen of gespannen artiesten. Jij weet er wel raad mee. ‘s Avonds werken? Geen probleem. Van 9 tot 5 werken past niet bij jou.  

Tijdens de opleiding

De opleiding broadcast- en streamingtechnicus is een opleiding in licht en geluid. Je leert kennis en ervaring opdoen die je later gebruikt als geluidstechnicus. Of als lichttechnicus. Je krijgt bovendien les van experts uit het vak. Van docenten en specialisten uit het bedrijfsleven.  

Je studie is praktijkgericht. Je gaat aan de slag met opbouwen, installeren en afbouwen. Van voorstellingen, evenementen of AV-producties. Alleen of in teams. Je leert hierbij ook projecten plannen en organiseren. Hoe regel je bijvoorbeeld het vervoer van je lichtapparatuur? En hoe zorg je voor veiligheid op het podium? Je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

In het tweede en het derde jaar loop je stage. Je docenten kennen veel mensen. Zij weten precies bij welke bedrijven je als broadcast- en streamingtechnicus aan de slag kunt. Zij helpen je graag met het zoeken naar een interessante stage. In het tweede jaar loop je zo’n 300 uur stage bij een bedrijf in Nederland. Liever naar het buitenland? Goed idee. In het derde jaar is de stage ongeveer 900 uur en kies je zelf waar je stage loopt.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als broadcast- en streamingtechnicus werk je in vaste dienst of als freelancer. Waar zoek jij naar vacatures? Denk vooral aan deze plekken tijdens je zoektocht:  

 • bedrijfsevenementen 
 • theaters 
 • poppodia 
 • TV-studio’s 
 • mediabedrijven 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan het conservatorium of de pabo. Of je kiest een opleiding in beeldende kunst en vormgeving, communicatie, ICT of facilitaire dienstverlening 

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Orienteren op ondernemerschap
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Live beeld
 • Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Rigging in de evenemententechniek
 • Systeembeheer voor ethernet

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (bol) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Broadcast- en streamingtechnicus, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.