Broadcast en streaming technicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 27
Niveau 4
Crebo 25798

In het kort

Tijdens de opleiding Broadcast en streaming technicus leer jij alles over beeld, geluid en licht. Breng jij een televisie- of  online uitzending straks tot leven? 

Curio leerlingen die zich tussen 1 en 8 november 2022 hebben ingeschreven voor deze opleiding hebben voorrang op plaatsing. Daarna worden de beschikbare plaatsen opgevuld met de andere aanmeldingen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Broadcast en streaming technicus iets voor jou?

De Broadcast en streaming technicus heeft een passie voor de technische kant van een televisie- of online uitzending. Jij zorgt als broadcast en streaming technicus ervoor dat beeld en geluid perfect zijn. En voor een beleving die aansluit bij de doelgroep. Je vindt het leuk om op verschillende plekken te werken en je bent creatief. 

Je kunt omgaan met verschillende moeilijke situaties, zoals slecht weer, grote groepen mensen tijdens een evenement en gespannen artiesten. ‘s Avonds werken? Dat vind jij ook geen probleem. Je hebt nu eenmaal geen 9-5-baan.  

Tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding Broadcast en streaming technicus leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt in het vak. Je krijgt les van docenten en deskundigen uit het bedrijfsleven. 

Je studie is praktijkgericht, dus je gaat in teams aan de slag met het opbouwen, installeren en afbouwen van voorstellingen, evenementen of AV-producties. Je leert hierbij ook hoe je je projecten plant en organiseert. Hoe regel je bijvoorbeeld het vervoer van je lichtapparatuur (logistiek)? En waar houd je rekening mee op het gebied van veiligheid op het podium? Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

In het tweede en het derde jaar loop je stage. Je docenten hebben een groot netwerk van bedrijven waar je als broadcast en streaming technicus aan de slag kunt. Zij helpen je graag met het zoeken naar een interessante stage. In het tweede jaar loop je zo’n 300 uur stage bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. In het derde jaar is de stage ongeveer 900 uur. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als broadcast en streaming technicus kun je in vaste dienst of als freelancer werken voor een: 

 • Corporate event
 • Theater
 • Poppodium
 • TV-studio
 • Mediabedrijf

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Broadcast en streaming technicus op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar het Conservatorium of de Pabo. Of je volgt een opleiding richting Beeldende kunst en vormgeving, Communicatie creatief, ICT en Facilitaire dienstverlening. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding broadcast en streaming technicus niveau 4 zijn er, samen met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3 en podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan.

Minimale toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding broadcast en streaming technicus kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Orienteren op ondernemerschap
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Live beeld
 • Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Rigging in de evenemententechniek
 • Systeembeheer voor ethernet

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor deze opleiding geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor de bol-opleiding broadcast en streaming technicus niveau 4 zijn er, samen met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3 en podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 27 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan..

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Broadcast en streaming technicus, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.