Beveiliger niveau 2 Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 1, 2 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 50
Niveau 2
Crebo 25690

In het kort

Ervoor zorgen dat anderen zich veilig voelen en ingrijpen als dat nodig is. Als beveiliger zorg je ervoor dat de plek waar jij bent veilig is en blijft. Ben jij fit en stressbestendig? Dan is de mbo-opleiding beveiliger misschien wel iets voor jou!

Downloads

Alle details


Is de opleiding Beveiliger niveau 2 iets voor jou?

Als beveiliger houd je de plek waar jij werkt veilig. Je houdt toezicht en je hebt het meteen door als er iets niet klopt. Je weet dan precies wat je moet doen en je komt meteen in actie. Als beveiliger is het belangrijk dat je snel reageert. Soms voer je toegangs- en uitgangscontroles uit. Je helpt mensen als dat nodig is, bijvoorbeeld als er een ongeluk is gebeurd. Verder ben je fit en stressbestendig.

De opleiding beveiliger bied je de mogelijkheid rond te kijken in de wereld van de beveiliging. Deze opleiding is iets voor jou als je in de beveiliging wilt werken.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding beveiliger niveau 2 leer je hoe je ervoor zorgt dat bepaalde plekken veilig zijn en blijven. Ook leer je aan welke wetten je je moet houden en waar je op moet letten. Surveilleren, rapporteren, toezicht houden. Dat zijn jouw taken. Na de opleiding weet je ook hoe je levensreddend moet handelen en hoe je een brand bestrijdt.

Lesmethode

 • Beveiliging praktijk en theorie
 • Sport (fysieke weerbaarheid, kracht en conditie, spel en samenwerking, fitness)
 • Loopbaan en Burgerschap
 • IOT (Integrale Opleidings Thema’s)
 • Rekenen
 • Nederlands - Niveau 2F
 • Engels - niveau A2
 • Keuzedeel Arbo & Weerbaarheid (theorie en praktijk)

De examinering bestaat uit 4 theorie-examens, namelijk:

 • Wet- en regelgeving basis
 • Veiligheid en beveiliging
 • Waarnemen
 • Specifiek rapport

Daarnaast heb je ook een praktijkexamen 

 • Beveiliger, niveau 2
 • Mbo diploma, niveau 2
 • Bedrijfshulpverlener (BHV)

Competenties

Er wordt themagericht onderwijs aangeboden, waarbij gewerkt wordt aan competenties die noodzakelijk zijn voor het beroep van Beveiliger.

Competenties die je tijdens het schooljaar leert zijn o.a.:

 • Presenteren
 • Beslissingen nemen
 • Met druk en tegenslag omgaan

Volg je de bol-opleiding? Tijdens de opleiding loop je minimaal 8 weken stage bij Curio Security. Zo doe je werkervaring op. Als je voor de bbl-opleiding kiest, regel je je eigen leerbedrijf. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als beveiliger kun je bij allerlei soorten bedrijven en organisaties aan de slag. Denk aan winkels, luchthavens, evenementen. Ook kun je bij de alarmcentrale, Defensie of de overheid gaan werken.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Beveiliger op zak? Dan kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld Coördinator Beveiliging of Handhaver Toezicht en Veiligheid.

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je elke 4 weken een week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Toelating

Voor de BOL opleiding beveiliger 2 zijn er maar 50 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan! Zit je bij de eerste 50 aanmeldingen? Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Op het moment dat je stage gaat lopen, is er een screening door Korpscheftaken om te kijken of de groene pas verstrekt kan/mag worden t.b.v. beveiligingsstage.

Dit zijn de minimale toelatingseisen: 

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • BBL: bij aanvang van de BBL-opleiding ben je 18 jaar of ouder

Het kennismakingsgesprek zal bestaan uit een groepsgesprek waarin jij wordt gevraagd een motivatie te geven waarom je naar deze opleiding wil. De kennismaking duurt ongeveer 2 uur.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding beveiliger kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Beveiliging in de zorg
 • Cameratoezicht
 • Digitale vaardigheden
 • Havenbegeleiding
 • Inspelen op innovaties

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor de BOL opleiding beveiliger niveau 2 zijn er maar 50 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan! Zit je bij de eerste 50 aanmeldingen? Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Beveiliger niveau 2, Breda, BBL
Beveiliger niveau 2, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.