Business administration & control specialist Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25725

In het kort

Is er genoeg geld in kas? Betalen de klanten op tijd? Maken we wel winst? Oftewel: hoeveel geld gaat er om in een bedrijf? Dit zijn de vragen waar de bedrijfsadministrateur zich dagelijks mee bezig houdt. Ben jij nauwkeurig en goed met cijfers? Dan is de mbo-opleiding business administration & control misschien wel iets voor jou!

Downloads

Alle details


Is de opleiding business administration & control iets voor jou?

De naam zegt het al: als business administration & control specialist houd je de administratie van een bedrijf of instelling bij. Je controleert alles wat met geld te maken heeft. Je stuurt rekeningen naar klanten en je betaalt facturen op tijd. Je zorgt voor een complete en correcte boekhouding, maakt jaarrekeningen en managementrapportages op. Je geeft financiële adviezen aan de directie en verzorgt belastingaangiften.  

Wat voor type ben je?

In deze functie ben je dus goed met cijfers. Je hebt veel contact met personen of bedrijven van wie je nog geld  krijgt (crediteuren) en aan wie jij nog geld verschuldigd bent (debiteuren). Je bent communicatief vaardig, je gaat zorgvuldig om met gegevens en je bent nauwkeurig. Je werkt namelijk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Verder werk je veel met computers en softwareprogramma's. Je bent klantgericht, maar je houdt je altijd aan de regelgeving.  

Tijdens de opleiding leer je hoe je de inkoop, de verkoop en de kas van een bedrijf bijhoudt.  

Tijdens de opleiding

We proberen de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen, vooral in de vorm van projecten. Naast de theorie spelen presentaties, gastlessen, praktijkbezoek, werkstukken, excursies en samenwerking daarom een belangrijke rol. Om je verder te specialiseren kun je extra keuzedelen kiezen. 

 • Het controleren en bewerken van financiële dagboeken 
 • Het verrichten van activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer 
 • Het controleren en bewerken van kwantiteitenadministraties 
 • Het verrichten van werkzaamheden voor de periodeafsluiting en de belastingaangifte 

Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

Voor niveau 4 rond je vier kerntaken af.

In het eerste leerjaar start je samen met alle studenten die zich in hebben geschreven voor een administratieve opleiding niveau 4. Hier leer je de basis van het vak.

Stage

Daarnaast bereid je je voor op de stage die je in het tweede jaar loopt. We helpen je bij het zoeken van een stageplaats, het solliciteren en het voeren van een stagegesprek. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

De business administration & control specialist werkt op de administratie van een bedrijf, instelling of de overheid.  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 4 business administration & control specialist op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleidingen Bedrijfseconomie, Management Economie & Recht en Accountancy. 

Leerwegen

BOL en BBL
Volg je de bol-opleiding? Dan loop je meerdere keren stage tijdens je studie. Als je voor de bbl-opleiding kiest, werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Je gaat dan één dag naar school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma theoretische leerweg (voorheen mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 3) , of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding business administration & control kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Oriëntatie Salarisadministratie
 • Ondernemerschap MBO
 • Fiscale werkzaamheden in de praktijk
 • HBO doorstroom financieel administratieve beroepen
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Verdieping kosten in de bedrijfsadministratie
 • Permanence in de bedrijfsadministratie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Business Administration & Control Specialist, Breda, BBL
Business Administration & Control Specialist, Breda, BOL
Business Administration & Control Specialist, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.