Veelgestelde vragen
- Kies een onderwerp
-
-
- Diploma
- Entree opleidingen
- Ik kom uit het buitenland
- Kosten
- Leermiddelen (boeken, laptops, etc)
- Op school
- Opleiding
- Privacy
- Stage
- Studentenadministratie mbo
- Studiefinanciering en OV - DUO
- Toelatingsrecht
- Inloggen Multi-Factor authentication
- Zorg en begeleiding
- Praktijkonderwijs
- Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar oud.
- Je hebt geen diploma behaald in het voortgezet (speciaal) onderwijs
Entree Bergen op Zoom, Locatie Rooseveltlaan 225:
- Bel voor beschikbare data naar 088-2097800 of mail naar entreebergenopzoom@curio.nl
Entree Breda, Locatie Beemd 10:
- Mail naar entreebreda@curio.nl
Entree biedt haar mbo-niveau 1-opleidingen aan in samenwerking met verschillende colleges van Curio. Bij elke opleiding, in alle richtingen, start je met drie maanden oriëntatie. Hiervoor kom je naar een van onze hoofdlocaties:
- vestiging Bergen op Zoom (adres: Rooseveltlaan 225) of
- vestiging Breda (adres: Beemd 10)
Je kunt ook meteen in het profiel starten bij het Curio Biesdonkweg Breda (BOL) en Curio Frankenthalerstraat (bbl).
Een Entree-opleiding kun je op twee manieren volgen:
- Wil je na Entree graag door naar mbo-niveau 2? Dan kun je jouw Entree-opleiding het beste volgen als BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg). Je gaat meerdere dagen per week naar school en je loopt gemiddeld 16 uur per week stage.
- Ga je na je Entreeopleiding werken? Dan kun je jouw Entree-opleiding volgen als BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Je gaat 1 dag per week naar school en werkt minimaal 20 uur per week. Hiervoor moet je een praktijkovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.
- Voor de BBL-opleidingen heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerbedrijf. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.
Ja. Deze is bedoeld voor:
- Leerlingen die geen Nederlands spreken of nog niet lang in Nederland wonen
- Tussen de 12 en 18 jaar oud zijn
Je zit 1,5 tot 2 jaar in de schakelklas. Hierna kun je naar verder op een middelbare school of het voortgezet onderwijs.
Meld je hier aan.
Zonder Nederlands diploma kun je starten bij een opleiding Entree (mbo niveau 1).
Omdat je geen Nederlands diploma hebt, word je niet vanzelf toegelaten tot een opleiding op een hoger niveau. Curio onderzoekt met jou of je toelaatbaar bent tot de opleiding waarvoor je bent aangemeld. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Er worden testen afgenomen en informatie opgevraagd. Na het onderzoek beslist Curio of je aangenomen wordt in de opleiding die je wilt volgen.
Met ingang van 4 december 2021 kan je niet meer inschrijven voor inburgeringscursussen bij Curio. Neem contact op met je gemeente voor advies. Je kan andere taalscholen vinden via www.zoekinburgerschool.nl
Als je studeert en je kind naar de opvang gaat, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Check op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of jij er met jouw studie recht op hebt en vraag het meteen aan.
Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding, daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.
Het kan zijn je ouders of verzorgers de kosten voor de opleiding niet kunnen betalen. Dan word je soms geholpen door het Ministerie van Onderwijs. De aanvraag daarvoor verloopt via het mbo-studentenfonds van jouw school.
Wanneer krijg je vergoeding voor de kosten van de opleiding uit het mbo- studentenfonds?
- Je bent jonger dan 18 jaar voordat de opleiding begint.
- Je bent ingeschreven voor een bol-opleiding (5 dagen les en daarnaast stages).
- Jouw ouders of verzorgers kunnen het schoolgeld niet betalen. Zij verdienen minder dan 130% van de bijstandsnorm.
- Je meld je binnen een half jaar na de start van jouw opleiding aan.
Houd rekening met het volgende als je recht hebt op geld:
- Lesgeld, reiskosten, excursies en huurkosten moet je zelf betalen.
- Excursies krijg je wel vergoed als je de opleiding toerisme doet.
- Voor leermiddelen krijg je al het geld terug. Dit zijn de boeken of producten die je voor jouw studie nodig hebt. Denk daarbij aan kappersscharen, een messenset, kokskleding of gereedschap.
- Als je klaar bent met de opleiding en een diploma hebt, mag je de spullen houden. Ga je van school af zonder diploma, dan moet je de producten aan school teruggeven.
- Je krijgt een deel van de kosten voor een laptop terug. Het andere deel betaal je zelf. Het bedrag dat je krijgt verschilt per school.
Heb je geen geld om een deel van de laptop zelf te betalen? Dan kun je er een van school lenen. Wanneer je jouw diploma hebt gehaald of van school afgaat, geef je de laptop terug.
Hoe ontvang je het geld waar jij recht op hebt?
- Vraag een inkomenstoets aan bij Stichting Leergeld. Zorg dat zij de resultaten met jouw school mogen delen. Als je recht hebt ga je verder naar stap 2.
- Je koopt de spullen die je nodig hebt. Doe er de bonnetjes bij en een betaalbewijs. Dit is een kopie van jouw rekening met daarop het betaalde bedrag. Lever het in op school.
- Zorg dat je binnen een half jaar nadat je gestart bent met de opleiding alles inlevert.
We noemen op deze website bij alle opleidingen ook de kosten. Naast het geld dat je betaalt voor de studie moet je soms ook andere dingen kopen. Bijvoorbeeld boeken, een computer, gereedschap of een dagje weg.
Wettelijk lesgeld BOL-opleiding
- Je betaalt wettelijk lesgeld als je 18 jaar of ouder bent. En je een BOL-opleiding volgt. Je hebt vaak recht op studiegeld (via DUO) en een studentenreisproduct.
- Onder de 18 hoef je geen lesgeld te betalen. Wel een ouderbijdrage. Je hebt geen recht op studiegeld (via DUO). Maar soms wel op een studentenreisproduct. Je ontvangt de factuur van DUO.
Wettelijk lesgeld BBL-opleiding
- Je ontvangt zelf de rekening van Curio. Die moet je zelf betalen als je hierover geen andere afspraken hebt gemaakt met jouw werkgever.
- Betaalt jouw werkgever jouw opleiding? Dan ontvang je ook zelf de rekening van het lesgeld.
- Jij betaalt deze rekening en vraagt geld terug bij jouw werkgever.
- Jij geeft jouw werkgever de rekening en hij betaalt het geld rechtstreeks.
Kosten in delen betalen
Je kunt de kosten die horen bij jouw opleiding in delen betalen via het studentenfonds. Om dit aan te vragen vul je een aanvraagformulier in.
Meer lezen over kosten
Je leest meer over de kosten van een mbo-opleiding op deze schoolkosten pagina.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 12
- Volgende pagina