You are here:

Wet Natuurbescherming, niveau 2

Wanneer je werkzaam bent in de groenvoorziening, het natuurbeheer, het bosbeheer en/of het waterbeheer. En je wilt aan de slag als opzichter of uitvoerder, dan moet je in het bezit zijn van een certificaat Wet natuurbescherming, niveau 2.

Algemene informatie cursus wet natuurbescherming, niveau 2

Data:

De cursus start bij voldoende interesse. Geef je interesse aan via het inschrijfformulier.

Bijzonderheden: Inclusief koffie/thee, lunch, lesmateriaal, examen, getuigschrift en een landelijk erkend certificaat met het AOC Keurmerk.
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor: Deze cursus is voor opzichters, uitvoerders, beheerders en toezichthouders in de gemeentelijke groenvoorziening, groenaannemerij en grond-, weg- en waterbouw.
Door: Roland-Jan Buijs
Kosten: € 385,00 per persoon (vrijgesteld van btw)
Duur: De cursus wordt gegeven in 4 dagdelen (inclusief examen).

Inhoud van de cursus Wet Natuurbescherming, niveau 2

Planten en dieren vereisen een zorgvuldige aanpak voor en tijdens de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. Met de cursus Wet Natuurbescherming leer je de gedragscodes voor een zorgvuldig handelen.

Middels gedragscodes worden via het AOC Keurmerk drie deskundigheidsniveaus onderscheiden, die elk via een apart certificeringstraject aantoonbaar deskundig handelen borgen. Het betreft:

  • Deskundigheidsniveau 1; medewerker/meewerkend voorman. Minimaal 1 gecertificeerd persoon per werkploeg.
  • Deskundigheidsniveau 2; opzichter/uitvoerder/beheerder/toezichthouder. Elk persoon die op dit niveau werkt dient gecertificeerd te zijn.
  • Deskundigheidsniveau 3; werkvoorbereider/projectleider. Elk persoon die op dit niveau werkt dient gecertificeerd te zijn.

De kennis en vaardigheden die vereist zijn voor een zorgvuldige aanpak worden in deze cursus aangeboden en geoefend en na afloop geëxamineerd op deskundigheidsniveau 2. Bij de cursus Wet Natuurbescherming niveau 2 leer je onder andere meer over risico management, zorgvuldig handelen en communicatie bij een werkproces.

Programma van de cursus Wet Natuurbescherming, niveau 2

Tijdens de cursus benadelen we de volgende onderwerpen:

  • Wet Natuurbescherming: beschermde soorten, doelstelling wet, zorgplicht, verboden, leefomgeving
  • Inventariseren, registratie gegevens, terreintypen
  • Communicatie en werkproces
  • Aantoonbaar zorgvuldig handelen (opstellen werkinstructie)
  • Overtreding en handhaving
  • Vier gedragscodes (bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen, waterschappen, bos- en natuurbeheer)
  • Cases en vragen

Het examen is gepland op de laatste middag van de cursus.

Resultaat

Nadat de cursus met een voldoende is afgerond, ben je bevoegd en bekwaam om deze gedragscodes toe te passen in de praktijk. Er wordt een pasje toegestuurd door de AOC Raad met een landelijk erkend AOC Keurmerk. Dit keurmerk is 5 jaar geldig, binnen vijf jaar moet er een hercertificering Wet Natuurbescherming niveau 2 gevolgd worden. Deze hercertificering is 3 jaar geldig. Een cursus voor hercertificering is alleen mogelijk in de laatste 6 maanden voor afloop van de geldigheid.

Na het behalen van de cursus Wet Natuurbescherming niveau 2, kun je doorgaan voor de cursus van niveau 3. De cursus Wet Natuurbescherming niveau 3 is speciaal bedoeld voor werkvoorbereiders en projectleiders. Deze dienen in het bezit te zijn van een certificering niveau 3.


Wilt u een maatwerk cursus? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.