You are here:

Aankomend hovenier

De opleiding aankomend hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot vakbekwaam hovenier. Deze is speciaal voor mensen die werken bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf en nog niet de juiste diploma's heeft. Heb je groene vingers, ben je graag buiten bezig? Maak er je werk van.

Aanmelden voor 12 september, 2023

Algemene informatie opleiding Aankomend hovenier

Data:

De opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

Bijzonderheden: Inclusief koffie/thee, lesmateriaal, examens en VHG erkend certificaat.
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor: VHG Brancheopleidingen zijn uitermate geschikt voor iedereen die bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. Ook wie hobbymatig bezig is met het aanleggen en onderhouden van zijn tuin, kan deelnemen.
Door: Docenten werkzaam voor Curio en mensen/bedrijven werkzaam in het vakgebied.
Kosten: € 2.300,- per persoon (vrijgesteld van btw) Dit is inclusief basispakket studieboeken/digitale modules, materiaalkosten en examenkosten.
Duur: Deze opleiding duurt 1 jaar, verdeeld over circa 40 dagdelen in de avond en enkele praktijkdagen.

De opleiding Aankomend Hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.

Voor deze opleiding bestaat een subsidieregeling via Colland Arbeidsmarkt. Deze subsidieregeling bestaat uit een tegemoetkoming in de kosten van de opleiding en een bonus voor de werknemer bij het behalen van een diploma. Curio is niet verantwoordelijk voor het wel of niet verkrijgen van de subsidie.

Inhoud van de Opleiding Aankomend hovenier

In deze praktijkgerichte avondopleiding leer je de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Vaktechniek staat centraal. Dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie.

Tijdens het eerste jaar leer je de basisvaardigheden van het hoveniersvak, o.a.:

  • Plantenkennis en toegepaste plantenleer
  • Onderhoud van beplanting. Denk aan: houtige en kruidachtige gewassen, bomen, heesters, vaste planten en het gazon
  • Aanleggen van beplanting en gazon. Denk aan: bomen, heesters en vaste planten aanbrengen. Het lezen van tekeningen en kennis over de bodem zijn hier een onderdeel van.
  • Eenvoudige bestrating aanleggen
  • Bodemkunde en bemestingsleer
  • Gebruik gereedschap en machines
  • Arbo en veiligheid (VCA examen is een extra optie)

Naast de praktijklessen is er een online leeromgeving beschikbaar. Hierin krijg je extra lesstof aangeboden in de vorm van online lesmodules, instructiefilms en oefenexamens.

Resultaat

De opleiding wordt afgesloten met een examen onder toezicht van de VHG, bij goed gevolg ontvangt de deelnemer een door de Branchevereniging VHG erkend certificaat.

Na de cursus Opleiding Aankomend hovenier

Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Hovenier en vervolgens de opleiding Vakbekwaam hovenier.

Wilt u een maatwerk cursus? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.