Expertisecentrum Taal: Werk in uitvoering (open medio januari 2024)

Welkom bij het Expertisecentrum Taal. Dit centrum staat midden in de organisatie, waar alle werknemers binnen Curio terecht kunnen met een vraag of casus rondom taal. Wij zijn een centraal loket met een doorverwijsfunctie. We brengen vraag en aanbod samen door oplossingen te zoeken zowel binnen als buiten Curio. Wij geven dus advies op maat. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende afdelingen van het Expertisecentrum Taal. Ontdek wat wij te bieden hebben!

Je kunt bij ons terecht voor:
● Adviescentrum
● Professionalisering
● Verlengde intake en assessment
● Werkvormen en taalactiviteiten

Curio ISK 47

AdviescentrumHier kan je terecht met een taalvraag of casus. Loop je ergens tegenaan in je klas? Begrijpen leerlingen de vaktaal niet? Wil je je onderwijsteam een scholingstraject of workshop aanbieden op het gebied van (een) taal(problematiek)? De lessen nieuw leven inblazen door aan de slag te gaan met taaldidactiek? Niks is te gek. Wij leveren advies op maat. Elke casus is uniek, zo ook de oplossing. Stuur je vraag of casus naar expertisecentrumtaal@curio.nl.

Professionalisering


In samenwerking met de Curio Academie bieden wij een ruim aanbod aan scholingstrajecten, workshops en masterclasses. Hieronder een overzicht van ons aanbod. Liever een scholing op maat? Stuur een e-mail naar expertisecentrumtaal@curio.nl

Scholingstrajecten* Tijdsduur
Taalgericht vakonderwijs

10 bijeenkomsten
(1 hele dag, 7 dagdelen, 2 lesbezoeken)

Hoe ga ik om met NT2 leerlingen in de klas?

5 dagdelen (NT2, inclusie, TVO)

*Een scholing gericht op een of meerdere thema’s verspreid over meerdere dagen.

Workshops ** Tijdsduur
B1 Schrijven 3 uur
Activerende taaldidactiek 3 uur
Kennis van taalniveaus 3 uur

**Een dag(deel) praktijkgericht.

Masterclasses*** Tijdsduur
Taalgericht vakonderwijs 3 uur
Culturele inclusie 3 uur

***Een dag(deel) waarin je je specialiseert in 1 specifiek thema.

Onze opleidingsgids wordt verwacht op 22 juni.

Verlengde intake en assessment

 

Verlengde intake
Deze intake is voor alle leerlingen die zich aanmelden op een mbo, waarvan na de overdracht van vooropleiding naar mbo, twijfel is over het taalniveau.

Momenteel doen wij onderzoek naar de bewustwording van intakers op het mbo, gericht op verschillen tussen ERK en Meijerink. Ook onderzoeken we de mogelijkheid voor transfercoaching op het gebied van taal en RT in het mbo. Tevens onderzoeken we de mogelijkheden voor een taalschakeltraject (NT2).

 

 

Werkvormen en taalactiviteitenHet expertisecentrum taal is volop bezig met het ontwikkelen van een database met werkvormen en taalactiviteiten. Deze zijn alle ondersteund met instructiefilmpjes zodat je het snel en makkelijk in je les toe kan passen. De werkvormen zijn voor alle docenten binnen Curio. Wil je graag een workshop of studiedag volgen met je team over activerende taaldidactiek, waar deze werkvormen aan bod komen? Stuur een mail naar expertisecentrumtaal@curio.nl. De database wordt verwacht op 22 juni.

Database

In deze database vind je werkvormen en taalactiviteiten die je kunt gebruiken tijdens élke les. Deze zijn geschikt voor leerlingen/studenten met dyslexie, NT2 of TOS, maar ook voor overige leerlingen/studenten.

Curio ISK 47