Welkom bij het Expertisecentrum Taal. Dit centrum staat midden in de organisatie, waar alle werknemers binnen Curio terecht kunnen met een vraag of casus omtrent taal. Wij zijn een centraal loket met een doorverwijsfunctie. We brengen vraag en aanbod samen door oplossingen te zoeken zowel binnen als buiten Curio. Wij geven dus advies op maat. Hieronder kan je klikken op de verschillende afdelingen van het Expertisecentrum Taal. Ontdek wat wij te bieden hebben!

Curio ISK 47

Waarvoor kan ik bij het Expertisecentrum terecht?

 

  • Adviescentrum
  • Professionalisering
  • Centrale intake en assessments
  • Werkvormen en taalactiviteiten


Adviescentrum


Hier kan je terecht met een taalvraag of casus. Loop je ergens tegenaan in je klas? Begrijpen leerlingen de vaktaal niet? Wil je je onderwijsteam een scholingstraject of workshop aanbieden op het gebied van (een) taal(problematiek)? De lessen nieuw leven inblazen door aan de slag te gaan met taaldidactiek? Niks is te gek. Wij leveren advies op maat. Stuur je vraag of casus naar expertisecentrumtaal@curio.nl.

Professionalisering

 


In samenwerking met de Curio Academie bieden wij een ruim aanbod aan scholingstrajecten, workshops en masterclasses. Hieronder een overzicht van ons aanbod. Liever een scholing op maat? Stuur een e-mail naar expertisecentrumtaal@curio.nl

1. Masterclass TVO (taalgericht vakonderwijs) – duur: 3 uur

2. Scholingstraject TVO (taalgericht vakonderwijs) – 10 bijeenkomsten (1 hele dag, 7 dagdelen, 2 lesbezoeken)

3. NT2 (HBO of MBO niveau)

4. Dyslexie

5. TOS in het vmbo of TOS in het mbo

6. B1 schrijven

7. Activerende taaldidactiek – Werkvormen en taalactiviteiten

Centrale intake en assessments


Het startpunt voor een brede centrale intake, assessment, schakelprogramma en transfercoaching of RT.

1. Brede centrale intake

Curio wil voor iedereen gelijke kansen. Daarom zal een brede en centrale intake worden georganiseerd. Het kan zijn dat er na de intake nog een schakelprogramma of de begeleiding van een transfercoach nodig is, wil de student instromen in het mbo. Wij bieden beide trajecten aan binnen het expertisecentrum.

Schakelprogramma: Er is bij de student een te grote discrepantie tussen het niveau B1 en het gevraagde 2F op het mbo. Binnen een traject van 10 weken bieden wij een programma aan waardoor de discrepantie tussen B1 en 2F wordt verkleind.

Transfercoach: Daarnaast kan de student gebruik maken van een transfercoach. Deze helpt de student met het aanmelden op het mbo en loopt het eerste jaar nog mee met de student. Dit wil zeggen dat de coach aanspreekpunt is voor de student als hij/zij vastloopt.

2. Assessments

Studenten of leerlingen kunnen op het gebied van taal een assessment doen, op verzoek van de docent, om na te gaan of deze eerder of op een hoger niveau examen kan doen. Dit kan op het gebied van Nederlands, Engels of Duits.

3. RT

Wij bieden Remedial Teaching aan voor leerlingen en studenten, op verzoek van de docent. Tevens kunnen leerlingen en studenten hier terecht wanneer er RT begeleiding nodig is voordat er een dyslexieonderzoek plaats gaat vinden. De RT begeleiding wordt dan voor een periode van een half jaar, een keer in de week ingezet.

 

Werkvormen en taalactiviteitenHet expertisecentrum taal is volop bezig met het ontwikkelen van een database met werkvormen en taalactiviteiten. Deze zijn alle ondersteund met instructiefilmpjes zodat je het snel en makkelijk in je les toe kan passen. De werkvormen zijn voor alle docenten binnen Curio. Wil je graag een workshop of studiedag volgen met je team over activerende taaldidactiek, waar deze werkvormen aan bod komen? Stuur een mail naar Expertisecentrumtaal@curio.nl