You are here:

VO-congres: onderwijs op maat bij Curio steenspil

Onderwijs op maat, dat is één van de thema’s die bij het VO-congres van 23 november centraal stond. Voor de presentatie van het congres namen Michel van Loon, Cintia Casarino en Antoinette de Bie een video op over Curio steenspil. Want op Curio steenspil draait het om de leerling en durven we buiten de lijntjes te kleuren.

De tekst gaat verder onder de video.

Wat merken de leerlingen van het onderwijs op maat?

Verschillende dingen. Leerlingen die extra hulp nodig hebben, krijgen hulp op maat. Er wordt per leerling gekeken wat die nodig heeft, in plaats van standaard hulp in te zetten. Bij de aanmelding van een leerling wordt preventief gekeken of er ondersteuning nodig is, zodat de leerling de juiste hulp krijgt en zo snel mogelijk.

Tijdens de lessen is er extra ondersteuning door het inzetten van onderwijsassistenten. De vakdocent geeft ondersteuning tijdens de les aan de groep leerlingen die extra hulp nodig hebben. De onderwijsassistent zorgt ervoor dat de rest van de klas kan doorwerken. Er wordt huiswerkondersteuning aangeboden voor leerlingen die na schooltijd  thuis niet aan hun huiswerk toe komen. Dit wordt altijd besproken met de ouders, de leerling en de mentor of ondersteuningscoördinator. Alle NT2-leerlingen krijgen één op één ondersteuning bij het aanleren van vaktaal. Hierdoor kunnen zij beter meekomen.

Leerlingen kunnen op verschillende niveaus examens halen. Zo hebben vorig jaar tien leerlingen hun Engelse examen op havoniveau gehaald. Dit waren leerlingen van basis, kader en gemengde theoretische leerweg. Zij hebben examenstof van vijf jaar in vier jaar geleerd . Een heel mooi voorbeeld van hoe onderwijs op maat aansluit bij het vermogen van onze leerlingen.

Lees ook