You are here:

Vmbo’ers doen onderzoek naar peulvruchten op Curio steenspil

Op het mbo werken ze al langer aan projecten op het gebied van agrofood. Agrofood gaat over alles wat met voedsel te maken heeft. In dit geval van grond tot mond en de verpakking. Binnen het vmbo is dit nieuw. Curio steenspil heeft sinds kort een peulvruchten proefveld. Vmbo’ers kunnen hierdoor voor het eerst proeven aan het doen van onderzoek naar teelt, processing en voedselinnovatie.

Curio Steenspil Peulvruchten Vmbo Mbo

Bij Curio steenspil (vmbo) in Halsteren en bij Curio Frankenthalerstraat in Breda worden peulvruchten geteeld. Om te eten, maar ook om allerlei leuke proefjes mee te doen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of peulvruchten beter groeien in Breda of Halsteren.

Vmbo en mbo doen samen onderzoek naar peulvruchten

De groeisnelheid van de peulvruchten in Breda en Halsteren lijkt verschillend te zijn. Maar in september weten we dit pas definitief. Na de zomervakantie gaan de scholen de peulvruchten oogsten. Dit wordt door de vmbo-leerlingen en mbo-studenten samen gedaan. Ze onderzoeken de opbrengst en splitsen het loof (de resten) en de bonen.

Wat gebeurt er daarna met de resten?

Na het oogsten van de peulvruchten, maken horeca-studenten van de bonen een vegetarische snack. Proeven en verbeteren van de smaak speelt hierbij een belangrijke rol. Het loof (de resten van de peulvruchten) wordt verwerkt tot vezels. Hiervan wordt papier gemaakt voor de verpakking. Deze wordt gebruikt als verpakking van de snack. Laboratorium studenten onderzoeken welke voedingsstoffen ze nog meer kunnen gebruiken van de peulvrucht. Zodat niets van de peulvruchten wordt verspild.

Lees ook