You are here:

Van Fashionshow naar indrukwekkende foto expositie

Al zeven jaar houdt Curio scala elk jaar een modeshow. Alleen dit jaar gooit corona roet in het eten en daarom is er gekozen voor een grote foto expositie. De leerlingen van de examenklas met het profiel Kunst en vormgeven werken samen met de leerlingen Duits. De examenleerlingen kiezen zelf een maatschappelijk thema voor hun mode ontwerp en gaan hier mee aan de slag. De leerlingen Duits vertalen de teksten bij de foto expositie.

Foto Uit Expositie Gevangene
Het modestuk met het onderwerp 'Onterecht gevangen zitten'

“We ontvingen een brief van een gevangene uit Amerika”

Onder leiding van de docenten Kunst en vormgeven (Laura van Creij en Lotte Kuijlaars) gaan de vmbo-leerlingen aan de slag. In tweetallen kiezen ze maatschappelijke thema’s die hen aan het hart gaan. Het zijn actuele onderwerpen zoals corona, black lives matter en geweld tegen de Oeigoeren, maar ook minder bekende onderwerpen zoals het onterecht gevangen zitten. Voordat de leerlingen gaan ontwerpen, doen ze vooraf goed onderzoek naar de gekozen thema’s. Zo ontvingen ze bij Curio scala zelfs post uit Amerika. Twee leerlingen schreven met een gevangene in Los Angeles. En kregen een leuke en uitgebreide brief terug. Deze gevangene gaf aan vanwege drugs onterecht in de gevangenis te zitten, maar de echte dader aanwijzen is ook gevaarlijk.

Zeven jaar geleden bedacht Manuele Keeris (docent Duits) dit project. De eindexamenleerlingen leren hier ontzettend veel van. Ze leren niet alleen veel over het door hun gekozen thema, maar ook over de onderwerpen die de klasgenoten hebben gekozen. Er ontstaan hele leuke en interessante discussies in de klas.

Het Proces In Beeld
Het proces van verschillende thema's in beeld

Het resultaat mag er zijn, maar wat moest er veel geregeld worden

Naast het onderzoek en het ontwerpen van de prachtige modestukken, moesten de vierdejaars leerlingen alles zelf regelen. Ze moeten zelf een planning maken, de afspraken maken voor het drukken van kleding en de fotoshoot regisseren. Er werd nagedacht over de juiste make-up en accessoires, de poses van het model, vanuit welke hoek er gefotografeerd moest worden en de belichting. En het resultaat mag er zijn. De prachtige foto’s worden tot het einde van het schooljaar tentoongesteld.

Net als andere jaren is dit project een samenwerking tussen de eindexamen leerlingen van Kunst en vormgeven en de leerlingen van het vak Duits. Normaal zouden deze leerlingen over de catwalk lopen en de modeshow in het Duits presenteren, dat is bij een expositie niet aan de orde. Daarom hebben deze leerlingen de verhalen bij de foto’s vertaald naar het Duits onder leiding van hun docent (Manuele Keeris). Deze verhalen hangen ter ondersteuning bij de foto’s. De samenwerking was dit jaar extra lastig, omdat derdejaars leerlingen een hele tijd niet naar school mochten komen vanwege corona.

Wil je de expositie ook graag bewonderen?

Bezoeken is vanwege corona momenteel niet mogelijk. Maar houdt de Facebookpagina en Instagram van Curio scala in de gaten, daar komt de expositie de komende periode uitgebreid in beeld.

Overige Projecten

Lees ook