You are here:

Van bijstand terug naar de arbeidsmarkt

Ongeveer 1 op de 30 mensen in Breda zit in de bijstand. Wanneer je eenmaal in de bijstand zit, wordt het met de dag lastiger om eruit te komen. De gemeente Breda gaat zich inzetten om deze mensen aan het werk te helpen. Dit doen zij samen met Curio.

Van Bijstand Naar Arbeidsmarkt

In maart 2022 is de overeenkomst van de openhouse aanbesteding getekend. Curio gaat mensen uit de participatiewet opleiden. Onder deze doelgroep vallen alle inwoners uit de gemeente Breda die het zonder hulp niet redden op de arbeidsmarkt. Dat kunnen zowel mensen zijn die lang in de bijstand zitten als mensen met geestelijke- of lichamelijke gezondheidsproblemen.

Werken aan de toekomst

Het mooie aan dit traject is dat er wordt gekeken naar de persoon. Wie is het? Wat kan hij of zij aan? En wat vindt hij of zij leuk? Daarnaast wordt er gekeken naar de werkgelegenheid in de sector. Het doel is dat de kandidaat iets gaat doen waar hij niet zomaar uitvalt. Na deze screening van de gemeente Breda zoekt de gemeente een opleiding die bij de kandidaat past. Hier komt Curio in beeld.

Certificaat of praktrijkverklaring van Curio

Curio biedt deze kandidaten de kans om een bbl-opleiding, cursus of training te volgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld taalvaardigheidstrainingen doen om de Nederlandse taal te verbeteren. Maar er zijn ook mogelijkheden om kandidaten te begeleiden naar een mbo-certificaat of praktijkverklaring. Bij een mbo-certificaat haalt de kandidaat een deel van een mbo-opleiding. Bij een praktijkverklaring volgt de kandidaat een deel van het praktijkonderwijs op entree niveau of op mbo-niveau 2.

Begeleiding naar de arbeidsmarkt

Naast bovenstaande mogelijkheden heeft Curio een aantal mooie maatwerk trajecten lopen bij bedrijven. Een kandidaat kan daarom ook bij een bedrijf worden geïntroduceerd om naast zijn werk intern opgeleid te worden. Kortom een mooi traject om mensen te begeleiden op de arbeidsmarkt.

De eerste succesvolle verhalen

Momenteel staat de kinderopvang onder grote druk vanwege personeelstekorten. Kober speelde hier samen met de gemeente Breda op in. Afgelopen vrijdag 10 juni ontvingen 22 kandidaten hun certificaat 'Zorgkracht'. Hiermee bieden we gezamenlijk nieuwe kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees ook