You are here:

Uitdagende challenge voor mbo- en hbo-studenten: wedstrijd om farmrobot door te ontwikkelen

​​​​​​​Het was een leerzame en spannende middag voor Curio- en Avans-studenten. Deze vond plaats in de kassen van de groene opleidingen van Curio in Breda. Daar hadden ze twee uur de tijd om met hun prototype farmbot deel te nemen aan de wedstrijd. Deze zelfstandig werkende robots zijn geschikt voor verschillende teeltsystemen. Dit heet ook wel pixelcropping. Letterlijk betekent dit gewassen door elkaar telen in een schaakbordpatroon. In plaats van een grote akker waarop één gewas wordt geteeld, gaat het hier om meer soorten gewas op een kleiner stuk grond. Door elkaar heen. Dat is weliswaar arbeidsintensiever. Maar met de farmbot moet dit proces makkelijker worden. Deze nieuwe technologietoepassing draagt zo bij aan duurzame voedselproductie.

De competitie wordt georganiseerd vanuit de opleiding Robotisering en Sensoring van Avans Hogeschool. Vanuit Curio zijn mbo-studenten Engineering betrokken. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

My Project 1 (4)

Welk team oogst op de juiste manier de meeste gewassen? Dat is waar het om draaide in deze challenge.

Ieder team moest met zijn prototype robot binnen 15 minuten zo veel mogelijk gewassen oogsten. En deze vervolgens in de juiste oogstbak plaatsen aan de rand van het speelveld.
Het uiteindelijk doel van de challenge is om de eerder ontworpen robot (prototype) verder door te ontwikkelen. Wat is er nieuw? Een camera, gewasherkenning en -positionering plus een arm en grijper voor het oogsten van het gewas. Maar ook navigatie om van en naar de juiste gewassen en oogstbakken te bewegen, zonder ergens tegenaan te botsen.

Ieder team gaf vooraf aan de jury een korte presentatie. Dat ging over de achtergrond en toekomstbestendigheid van hun ontwerp.

Uiteindelijk kwam het team van Avans en Curio als beste uit de bus. Op de foto zie je de trotse studenten.

Lees ook