You are here:

Technici gaan toekomstige techneuten opleiden

Van wie kunnen studenten in een techniekopleiding het beter leren dan van technische praktijkmensen? Dat is de gedachte achter het traject ‘hybride techniekopleider’. Het traject in Brabant is onlangs gestart in Tilburg. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis- en Talentontwikkeling) geeft het startschot bij de eerste cursusdag.

Professionals uit de praktijk leren didactische en begeleidingsvaardigheden om (toekomstige) techniekcollega’s op te kunnen leiden en actuele kennis te delen. Dit stimuleert ‘een leven lang leren’ in de technische maakindustrie. Dat is broodnodig, want de krapte op de technische arbeidsmarkt is groot en de technologische ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op.

Samen werken aan de opleiding
Fontys Hogeschool geeft de lessen in samenwerking met Onderwijsgroep Tilburg en Curio. De opleiding wordt gefinancierd door Techniekcoalitie Brabant, met bijdragen vanuit Regio Deal Midden- en West-Brabant, opleidingsfondsen van de technische sectoren en bouw (OOM, A+O Metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland).

Leren kennis overdragen
De deelnemende vakmensen komen uit verschillende technische bedrijven, hebben zelf een eigen bedrijf of zijn al deels werkzaam als instructeur in bijvoorbeeld de bouw. Met deze opleiding kunnen ze scholingsactiviteiten organiseren, trainingen, cursussen en workshops verzorgen, lesmateriaal ontwikkelen en jongeren of ervaren collega’s coachen. Het opleidingstraject is laagdrempelig zodat het past naast hun baan.

Techniekcoalitie Brabant
Brabant heeft een oplopend tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische innovaties. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling bij ondernemingen, werknemers en opleidingen. Techniekcoalitie Brabant ondersteunt ondernemers, hun werknemers én werkzoekenden op het gebied van leven lang ontwikkelen in de techniek om toekomstbestendig te worden. Techniekcoalitie Brabant wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Midden- en West-Brabant en is een samenwerking van Avans Hogeschool, A+O Metalektro, Curio, FME, FNV Metaal, Fontys Hogeschool, Koninklijke Metaalunie, Midpoint, OOM, Onderwijsgroep Tilburg, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Techniek Nederland, West-Brabant werkt met talent en Wij Techniek.

DSC0405

Lees ook