You are here:

Student aan het woord: Olivia

Voor Olivia is recht, verzekeringen en hr de tweede mbo-opleiding die ze doet. “Ik heb eerst de kappersopleiding afgerond. Toen ik daarmee klaar was, vroeg ik me af of dat nou was wat ik tot mijn pensioen wilde doen. Het antwoord was ‘nee’. Na een speurtocht op internet kwam ik uit op mijn huidige opleiding. Ik kan er straks nog alle kanten mee op. Maar het vak recht vind ik echt het allerleukst. Daarom ga ik in mijn derde en laatste studiejaar stage lopen bij de rechtbank in Rotterdam.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Olivia Andrzejewska03
Olivia, student recht, verzekeringen en hr
Ik ben de contactpersoon voor de advocaat van een verdachte aan de ene kant en de rechtbank aan de andere kant.

En die stage houdt veel meer in dan telefoontjes beantwoorden, weet Olivia. “Ik ben de contactpersoon voor de advocaat van een verdachte aan de ene kant en de rechtbank aan de andere kant. Van alle informatie maak ik een dossier waarmee zij weer de zittingen bij de rechtbank voorbereiden. Ook mag ik me verdiepen in cases van het strafrecht. Ik loop heel het schooljaar vijf dagen per week stage. Af en toe kom ik nog naar school voor een terugkomdag en uiteindelijk nog om mijn examen te doen en mijn diploma op te halen.”

Veel mbo-opleidingen bestaan uit weinig theorie en veel praktijk. Bij de opleiding recht, verzekeringen en hr is dat juist andersom. “Bepaalde wetten, regels en begrippen moet je uit je hoofd kennen. Steek je geen moeite in de theorie, dan loop je snel achter. Je moet echt de discipline hebben om te bestuderen wat de docenten aan huiswerk opgeven. Gelukkig hoef je het huiswerk niet per se thuis te doen. Je krijgt genoeg tijd om alles in de lessen zelf af te maken. Natuurlijk is er ook ruimte voor de praktijk. We gaan bijvoorbeeld naar zittingen in de rechtbank. Of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) komt langs op school.”

Thuis is Olivia nog wel veel bezig met de portfolio opdrachten. “Elke week krijg je voor elk vak een groot project dat je moet afronden. Bij recht krijg je dan bijvoorbeeld informatie over een familie die bestaat uit een stiefvader, een moeder, een zoon en een pleegdochter. Aan de hand van wetsartikelen binnen het familierecht moet je dan beschrijven wie welke rechten heeft bij een bepaalde situatie. Voor hr moet je diezelfde week een interview doen met iemand van een uitzendbureau en daarvan een filmpje van acht minuten maken. En bij verzekeringen schrijf je een verslag over het bezoek van het UWV.” Het lijken losse opdrachten van de drie belangrijkste vakken op school. “Toch hebben de opdrachten heel veel met elkaar te maken, ze zijn verweven. Daardoor zie je de verbanden tussen de vakken duidelijker.”

Met de docenten op haar opleiding is Olivia heel blij. “Ze zijn aardig en ze hebben kennis van de vakken. Ze willen je echt helpen en je kunt bij hen terecht als je eens ergens mee zit.” Wat Olivia straks gaat doen zodra ze deze opleiding heeft afgerond? “Eerst wilde ik bewindvoerder worden, dus mensen helpen om hun schulden af te lossen. Maar nu zie ik mezelf toch meer in de richting van het strafrecht gaan. Ik ga daarom nog doorstuderen: hbo recht of een sociaal juridische richting.”

Lees ook