You are here:

Student aan het woord: Lola

Op school heeft Lola een eigen proefstrook waar ze twee gewassen mag zaaien en onderhouden. Superleuk. Nog leuker is haar stage in de akkerbouw. “Ik moet er een halfuur voor fietsen, maar ik heb het erg naar mijn zin. Met alles loop ik mee: zaaien, het land klaarleggen, aardappelen poten en beregenen. Het is fysiek werk, daar hou ik van. Ik denk dat ik wel weet waar mijn toekomst ligt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Lola Van Den Yssel02
Lola, student plantenteelt
“Je wordt losser gelaten dan op de middelbare school. Dat went vrij snel, ik vind het alleen maar prettig.”

Haar keuze voor de opleiding sport en bewegen bleek niet helemaal bij Lola te passen. “Ik ben al snel geswitcht naar plantenteelt. Hoe planten groeien en hoe dat beter kan, heb ik altijd interessant gevonden. Dat ligt dichter bij mij dan sport en bewegen.” Studeren bevalt Lola goed. “Je wordt losser gelaten dan op de middelbare school. Dat went vrij snel, ik vind het alleen maar prettig.”

De opleiding plantenteelt is heel praktisch. “Dat is fijn, je kunt je kennis meteen toepassen. De opleiding is opgedeeld in periodes. Elke periode heeft een thema, bijvoorbeeld vermeerdering, plantenfysiologie, bodem en water of bemesting. We krijgen niet alleen les over planten, maar bijvoorbeeld ook over techniek. Daar leer je onder andere hoe je een trekker onderhoudt. En we gaan vaak langs bij glastuinbouwers, agrariërs en boomkwekerijen. Op school zelf krijg je dus je eigen proefstrook en we doen vaak proeven in de kas. Daar stek je planten.”

Lola vindt de docenten leuk. “Ze geven goed uitleg. We zijn met een klas van tien studenten, dus lekker overzichtelijk. Alleen Nederlands, Engels en rekenen krijgen we samen met studenten veehouderij. Dan zijn we met 20 studenten.”

Het fijne van de opleiding is dat Lola via stages ontdekt wat ze wel en vooral ook niet wil. Zo heeft Lola stage gelopen in een chrysantenkas. “Dat is niet mijn ding. In de akkerbouw heb ik het nu super naar mijn zin. Ik ga ook nog een stage doen bij een boomkwekerij. Ik wil alles uitproberen. Maar ik kan me haast niet voorstellen dat ik dat leuker ga vinden dan akkerbouw. Weet je wat het is? Akkerbouw is afwisselend. In de kas kun je zelf het weer bepalen. Op de akker moet je je aanpak aanpassen op het weer dat je krijgt. De gewassen zijn interessant en de trekker is stoer.”

Na de opleiding plantenteelt wil Lola doorstuderen op de Hogere Agrarische School, richting akkerbouw natuurlijk.

Lees ook