You are here:

Student aan het woord: Eveliene

Een campagne bedenken en maken voor een nieuwe politieke partij. De naam, de huisstijl, de posters, de website en de merchandise. Eveliene wordt er blij van.

Evelyne De Bruijn03
Eveliene, student mediavormgeving
“Ik wil creatief bezig zijn. Daar draait deze hele opleiding om.” 

De studie vraagt wel een belangrijk offer, is de ervaring van Eveliene. “Je moet er veel van je vrije tijd in steken. Ook thuis ben ik veel met de opdrachten bezig. Een animatie maken bijvoorbeeld kost veel tijd, al snel vier uur.” Met haar vmbo-diploma op zak wist Eveliene nog niet zo goed wat ze wilde. “Ik heb eerst twee jaar fulltime gewerkt en rondgekeken in het studieaanbod. Mijn keuze voor mediavormgever is de goede gebleken. Je werkt analoog en digitaal aan mooie, creatieve producten. Zo heb ik bij het vak grafische vormgeving voor het project Gerrit Rietveld voor kinderen een ansichtkaart boxset gemaakt. En bij het vak projectbureau heb ik voor een jazzfestival in Tilburg het ontwerp gemaakt voor een brochure en de merchandise.”

Eveliene heeft een eigen stijl in vormgeving ontwikkeld. “Vintage en grungy, een beetje alternatief. De artiesten Arca en Björk inspireren me vooral.” Ze houdt van de vrijheid die ze ervaart bij grafische vormgeving. Maar ook het werken in groepjes vindt ze leuk. “Met drie klasgenoten maakte ik de huisstijl voor een politieke partij. Dan moet je niet alleen creatief zijn, maar ook taken verdelen, het werk tentoonstellen en presenteren.”

De opleiding mediavormgever bestaat vooral uit opdrachten. “We hebben nauwelijks toetsen en hoeven ook geen verslagen te schrijven. Je moet echt laten zien wat je kunt en je keuzes kunnen verdedigen. In het begin vond ik studeren best lastig. Al had ik toen niet veel stress en juist veel vrije tijd. Maar nu is het echt aanpoten soms. Aan het einde van elke periode moet je projecten afronden. Bijvoorbeeld in periode vier van het jaar hadden we een vak genaamd projectbureau.

Dat bestaat uit allemaal opdrachten van school zelf of voor echte opdrachtgevers. Die projecten haal je uit een speciale bak. De opdrachten zijn één tot en met vijf sterren waard. In die periode moet je in totaal vijf sterren halen. De brochure en merchandise voor het jazzfestival waren bijvoorbeeld twee sterren waard. In die periode moest ik dus ook nog andere projecten doen om aan de vijf sterren te komen. En dit is nog maar voor één vak. Dat is soms best heftig. Maar ik heb ook ontdekt dat ik deadlines nodig heb om te presteren. Deadlines zijn fijn.”

De lessen zijn heel praktisch, vertelt Eveliene. “Interactieve vormgeving (website, app, quiz), animaties maken met Adobe After Effects en marketing bijvoorbeeld. Maar je leert ook alles over film, zoals editen, storyboards maken en verschillende cameratechnieken. Ook fotografie is een leuk vak. Verder hebben we elke week werkplaats. Dan krijg je les in programma’s als InDesign en Illustrator. Ook hebben wij getekend ontwerp. Dan leer je allemaal verschillende illustratietechnieken. Verder in de opleiding krijg je keuzevakken zoals art en design, illustreren en nog veel meer. Je hebt natuurlijk ook basisvakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.”

Stage lopen heeft Eveliene nog niet gedaan. “Dat doe je pas in je derde jaar. Ik weet ook nog oprecht niet wat ik na deze opleiding wil gaan doen. Je kunt naar een reclamebureau of voor jezelf beginnen. Maar waarschijnlijk ga ik nog verder studeren op de kunstacademie in een grafische richting.” Eveliene weet wel wat je als student nodig hebt om mediavormgever goed te kunnen doen. “Je moet creatief zijn en ervaring hebben met de computer. En natuurlijk is het handig als je een beetje kunt tekenen.” 

Lees ook