You are here:

Samenwerking en thematiek centraal in Duitse modeshow op Curio scala

Een modeshow… helemaal in het Duits! Docenten van Curio scala kwamen acht jaar geleden op dit idee. En nog steeds is het een daverend succes. Maar het belangrijkste is het leerelement. De modeshow is een product ontstaan vanuit een creatieve samenwerking tussen derdejaars leerlingen Duits en de klas kunst en vormgeven van leerjaar 4. De leerlingen Duits droegen de kleding en presenteerden de show volledig 'auf Deutsch'. Alle outfits hadden maatschappelijke thema’s zoals drugsproblematiek, klimaatverandering en oorlogsgevaar. Een prachtig voorbeeld van vakoverstijgend onderwijs. De Duitse modeshow vond donderdag 7 maart plaats in de aula van Curio scala in Teteringen. Twee docenten presenteerden het geheel professioneel. In de jury zaten twee oud-collega's en 1 oud leerlingen van de richting kunst en vormgeven. 

De tekst gaat verder onder de video.

Opleidingsoverstijgende samenwerking tussen leerlingen werkt stimulerend
“Dit jaar waren 19 creatieve leerlingen van de richting kunst en vormgeven druk in de weer voor de modeshow. Acht lesuren per week werkten zij aan dit fashionproject. Ze schetsten, kropen achter de naaimachine en lieten textiel bedrukken in het eigen leerbedrijf van Curio scala, Spie 4. De leerlingen kozen zelf een thema waar zij aandacht voor wilden vragen. Dit thema kwam terug in hun ontwerp. Ook dit jaar waren de thema's passend bij de actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het Israëlisch-Palestijns conflict, global warming en drugsgebruik onder jongeren. Het werk werd door de derdejaars leerlingen van Duits gepresenteerd. Ook liepen zij mee als model”, aldus een enthousiaste Laura van Creij, docent kunst en vormgeven.  

Ook leerlingen van het PGP (praktijkgerichte programma) die een keuzemodule "fashion" hebben gevolgd, doen mee aan de modeshow. Zij hebben afgelopen periode onderzoek gedaan naar de sustainability ofwel duurzaamheid van fashion. Door middel van recycling presenteren ook zij een bijzonder stukje mode. 

Spreken voor publiek helpt om een mondeling examen te doen
Leerlingen uit klas 3 presenteerden de modeshow dus in het Duits. Zo maken zij al vroeg kennis met spreken voor een groter publiek. Ook verlaagt het de drempel om in het examenjaar een mondeling af te leggen. Mode spreekt jongeren aan en sluit goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep. De modeshow is bovendien een mooie kans voor vrienden en familie om hun kind in actie te zien tijdens een schoolactiviteit.

Dit alles maakt de show een zeer praktische en toekomstgerichte manier van leren. Daarmee stimuleert Curio tegelijk haar leerlingen om na te denken over hun rol in de in de samenleving. En hoe zij die samen met anderen een nog betere invulling kunnen geven. En dat in combinatie met een voor zeer veel jongeren boeiend onderwerp: fashion.

Lees ook