You are here:

Samen bouwen aan het langste stadspark van Breda

Het wordt groen rond het Stedelijk Gymnasium aan de singel. Het Stedelijk Gymnasium aan de singel gaat hun schoolplein vergroenen. Dit doet de school samen met Curio, de gemeente Breda en Donker Groep. Gisteren op 23 februari waren Pieter Breuer (rector Stedelijk Gymnasium), Marc van Campenhout (lid raad van bestuur Curio), Tim van het Hof (wethouder gemeente Breda) en scholieren hierbij aanwezig. Bij dit moment haalden ze de eerste stenen uit het schoolplein van het Stedelijk Gymnasium in Breda.  

Een groene plek voor iedereen  

De inwoners van Breda bouwen samen aan een Stad in een Park. Een onderdeel van dat park is het groener maken van de Singels. Op de Nassausingel en Nijverheidssingel is bijvoorbeeld het parkeren al zoveel mogelijk verplaatst naar de kant van de huizen. De straat is daardoor fijner voor fietsers. Aan de waterkant is nu een verblijfsruimte ingericht. Het stadpark sluit aan bij het Chassépark en het Valkenberg. Tussen deze bestaande parken komt er op het schoolplein van het Stedelijk Gymnasium een nieuwe groene verblijfsplek. Iedereen is hier welkom 

Pieter Breuer: “Het Stedelijk Gymnasium is blij met dit unieke project dat bijdraagt aan duurzaamheid en de samenwerking tussen leerlingen en studenten van Curio. 

Whatsapp Image 2022 02 23 At 4.20.19 PM (1)

Ontwerp en uitvoering van Curio studenten 

Voor het ontwerp en de aanleg hebben de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium samengewerkt met de studenten van Curio. 5 studenten van de opleiding vakbekwaam hovenier en 4 studenten van de opleiding opzichter/uitvoerder droegen eraan bij.  

Whatsapp Image 2022 02 23 At 4.20.15 PM

Wat gaan onze studenten allemaal maken? 

  • Er komt een daktuin;
  • De stenen op de parkeerplaats worden vervangen door grasbetontegels;
  • Er komen groene gevels;
  • Het voorplein wordt groen ingericht;
  • Er komen schaakborden en een watertappunt;
  • Langs de randen zijn er straks ecologische tuinen en een mussenhotel te vinden. 

In de komende maanden gaan leerlingen van het Stedelijk Gymnasium verder aan de slag met hulp van de Curio studenten. Onze studenten worden begeleid door hoveniers van de Donker Groep uit Etten-Leur.

Marc van Campenhout: "
Met dit initiatief stimuleren we de samenwerking in de regio tussen de gemeente, Curio, Gymnasium én het bedrijfsleven. Alle kennis over het ontwerpen, aanplanten en het onderhouden van het groen wordt gedeeld. Het is voor de leerlingen en studenten een prachtige leeromgeving.”  
 
Tim van het Hof: “Breda wordt weer een stukje groener, zoals we dat in het Groenkompas graag willen. Dit plan zorgt voor een fijne, groene plek die verbonden is met het groen aan de singel. Iedereen kan hier gebruik van maken. Het is goed voor de verschillende planten en dieren. Het zorgt ook voor minder hitte in de stad. Dit project versterkt ook de verbinding van bloemen en planten langs het water. Mooi dat we op deze manier samen met de scholen werken aan Stad in een Park “. 

Waterschap Brabantse Delta en provincie Noord-Brabant ondersteunen het plan via het Prins Bernard Cultuurfonds. Gemeente Breda subsidieert de aanleg van het groene schoolplein en de versterking van de binnensingel.  

Whatsapp Image 2022 02 23 At 4.20.18 PM

Lees ook