You are here:

Ramadan door de ogen van Mujib, Salma en Idriss

Jaarlijks vasten moslims een maand lang tijdens de ramadan. Van zonsopgang tot zonsondergang mag er niks gegeten en gedronken worden. Zodra de zon ondergaat, wordt er samen met de familie heerlijk gegeten en gedronken. Overdag wordt er een aantal keer gebeden, om zo dichterbij hun god Allah te kunnen komen.

Na een maand vasten is het zover, morgen is het Suikerfeest! Afgelopen maand hebben we binnen Curio een aantal mensen gevolgd die meedoen aan de ramadan. We zijn een multiculturele organisatie en vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij Curio. Om dit voor elkaar te krijgen is het heel belangrijk om open te staan voor het verhaal van een ander. Daarom willen wij graag Mujib, Salma en Idriss hun ervaring laten vertellen.

Mujib

Mujib
Mujib, medewerker van de Curio wereldkantine, geeft aan: “Ik leer tijdens de ramadan dingen over mijzelf en de wereld. Het is lastig dat ik het eten niet kan proeven tijdens het koken voor mijn werk. Daarvoor krijg ik hulp van mijn collega’s. Mijn favoriete gerecht is Kabuli.”

Salma

Salma
Salma, cursist van Curio NT2, vertelt: “De ramadan is een mooie ervaring. Je wordt een beter mens door de zelfreflectie en meditatie. De hele ramadan is gezellig. Het samenzijn is gezellig. Bij het buurthuis heb ik een iftar georganiseerd. Ik ben dankbaar dat dit kan.” Salma heeft dit geregeld, zodat de mensen uit de omgeving kunnen meekijken hoe het gaat. Sommigen doen zelf een dag mee met vasten. Ze zijn nieuwsgierig naar de ramadan en kunnen het op deze manier een keer ervaren.

Idriss

Idriss
“Elke ramadan is speciaal. Mensen denken dat het negatief is: niet eten en drinken. Maar het is positief, je voelt je herboren. Je denkt na over wat je allemaal hebt en bent daar dankbaar voor” zegt Idriss, cursist van Curio NT2.

Het belangrijkste van de ramadan is de mensen laten herinneren wat van belang is: mensen helpen en delen met de personen die het minder hebben. “Dit moet niet alleen met de ramadan, maar altijd. Het maakt me blij dat ik anderen kan helpen. Het is geven en nemen.”

Dankbaar

De afgelopen weken hebben Mujib, Salma en Idriss niet gegeten en gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Soms is het lastig, maar discipline is heel belangrijk. Ze zijn blij dat ze naast hun werk en opleiding de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan de ramadan en zijn dankbaar dat dit binnen Curio kan.

Lees ook