You are here:

Liever Nederlands leren op school, dan thuiszitten tijdens de zomervakantie

De meeste scholieren kijken uit naar de zomervakantie. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bij Curio ISK (Internationale Schakelklas) in Bergen op Zoom hebben vijftig leerlingen zich opgegeven voor de zomerschool. Vijf weken lang gaan zij drie dagen per week naar school. Ze oefenen met taal, rekenen en topografie. Maar daarnaast doen ze ook andere leuke activiteiten samen.

20210812 123021
Leerlingen Curio isk tijdens de lunch bij de zomerschool

Leerlingen van ISK zijn vaak nieuw in Nederland. Ze moeten niet alleen de taal nog leren, maar hebben ook nog geen sociaal netwerk opgebouwd. Hun sociale leven vindt plaats op school. Vijf weken niet naar school gaan, betekent dat ze hun vrienden niet zien en een taalachterstand oplopen.

T-shirts verven, reanimeren en flessenvoetbal

Naast Nederlands en rekenen doen de ISK-leerlingen bij de zomerschool ook leuke activiteiten, zoals het maken van een t-shirt met dip dye. Dit is een manier van verven, waarbij geleidelijk kleurverloop ontstaat. Daarnaast krijgen ze EHBO-les en leren ze reanimeren met reanimatiepoppen. En wordt er fanatiek flessenvoetbal gespeeld.

Leerlingen Curio isk met dip dye t-shirt

Leerlingen isk hebben t-shirt gedip dyed bij de zomerschool

Helpen in de keuken

Iedere donderdag tijdens de zomerschool wordt er dit jaar een maaltijd geserveerd. Samen met praktijkopleider Jacky maken een aantal enthousiaste leerlingen het eten voor alle leerlingen en docenten. Op het menu staan bijvoorbeeld couscous met kaas, halal kip, cola stoof en frietjes. Het is niet alleen de taal die nieuw is voor leerlingen die het land net binnenkomen. Ook leren ze nieuwe smaken kennen in Nederland.

Leerlingen zijn gemotiveerd om te leren

Docent Sanne Gommers werkt sinds begin dit schooljaar bij de ISK. Ze vindt het een fijne doelgroep om mee te werken “Deze groep is zo gemotiveerd om te leren. Als je ziet wat ze in korte tijd bereiken, maakt je dat ontzettend trots.”

20210812 133147
Flessenvoetbal tijdens de zomerschool

Leuke afsluiting

Volgende week is alweer de laatste week van de zomerschool. De leerlingen en docenten gaan dan nog samen bowlen en er wordt een voetbaltoernooi gehouden.

 

Lees ook