You are here:

Leerlab Toekomstproef onderwijs, kick-off op de camping

Op een inspirerende plek, tussen de Tipi tenten en de Mongoolse yurts vond de eerste bijeenkomst van dit leerlab plaats. Alle deelnemers hadden elkaar alleen nog maar via Teams gezien, maar op 24 augustus ontmoetten ze elkaar in real life, op anderhalve meter afstand natuurlijk.

Samen het onderwijs mooier maken

Curio heeft inmiddels vijf leerlabs. De deelnemers willen het verschil maken. Samen het onderwijs mooier maken of het nu gaat over sociale veiligheid, kritisch denken of het onderwijs van de toekomst. Over dit laatste thema gaat dit nieuwe leerlab: het onderwijs van de toekomst in het huidige onderwijs brengen. En dat moet ook terugkomen in de officiële naam. Het leerlab heet nu dan ook Leerlab Toekomstproef onderwijs. Judith Tak en Fleur Matthee (docenten Curio steenspil) zijn de leerlableiders van deze club.

Kruisbestuiving

De bijeenkomst stond vooral in het teken om elkaar beter te leren kennen. Uit andere labs is gebleken dat dat ook zorgt voor een goede kruisbestuiving. De deelnemers zijn heel verschillend, docenten uit het voortgezet onderwijs, mbo, universiteit, maar ook van een aantal bedrijven. Daarnaast is het lab op zoek naar studenten die willen mee doen.

Leerlab2

Geef studenten een totale beleving

Salva de Nooijer, docent Mediavormgeving bij Curio is naast het leerlab ook lid van het designteam Gamification van iXperium. Een initiatief van ROC De Leijgraaf om net als bij Curio leerlabs meer kennis te delen. Hij merkte dat studenten graag leren via boeiende, activerende werkvormen. Daar kan ICT en gaming enorm aan bijdragen. Belangrijk is om de student een totale beleving te geven door onderwijs te verrijken met een verhaallijn en spelelementen. Dat deze aanpak motiveert en beter leerrendement oplevert zien we bij vergelijkbare initiatieven bij studenten logistiek. Salva wil nu van start gaan met eerste jaars studenten Mediavormgever, die veel moeten gaan samenwerken. Hij wil ze gaan uitdagen door Challenged based learning.

Op de camping

Iedereen van het leerlab is enthousiast en gedreven om het onderwijs een nieuwe dimensie te geven. En het begin is gemaakt op de camping.

Meer informatie over alle leerlabs van Curio vind je hier

Leerlab5
Leerlab1