You are here:

Lancering Ik (k)ook, een kijkje in de keuken van anderstaligen

13 anderstalige studenten van Curio internationale schakelklas en Curio entree hebben op 8 november hun unieke kookboek Ik (k)ook, een kijkje in de keuken van anderstaligen gelanceerd. In het boek beschrijven ze overheerlijke gerechten uit hun cultuur. Ook vertellen ze elk hun persoonlijke verhaal over hun geschiedenis, dromen, plannen en ambities. “De studenten verrassen ons elke dag,” vertellen de Curio onderwijsmanagers Annemiek van Schilt en Rogier Raeijmaekers trots in het voorwoord van het boek. “Ze hebben het echt niet makkelijk gehad. Maar ze zijn echt gemotiveerd om iets van hun leven te maken.”

Van Fried Yam uit Ghana tot het Roemeense Ciorbă

Het kookboek laat zijn publiek op een originele manier kennismaken met 13 studenten van de Curio isk en Curio entree. Daarnaast vertellen 3 medewerkers van de Wereldkantine Curio hun verhaal. In deze Wereldkantine doen studenten met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring in de horeca op. Met de gerechten gaan we de hele wereld over. Van Fried Yam uit Ghana tot een overheerlijk Syrisch ontbijt. En van Mantu uit Afghanistan tot het Roemeense Ciorbă.

Lancering tijdens netwerkavond Samen in de Regio

De lancering van Ik (k)ook, een kijkje in de keuken van anderstaligen, gebeurde tijdens een netwerkavond van Samen in de Regio: De Culturele Proeftuin. Deze vond plaats op de Curio isk in Bergen op Zoom. De anderstalige studenten stonden tijdens deze thema-avond in de schijnwerpers. Ze beantwoordden vragen en gingen in gesprek met de maatschappelijk betrokken ondernemers uit het netwerk. Hierbij zijn ook een aantal leerbedrijven van de Curio studenten aangesloten

HET EERLIJKE VERHAAL

Zoek je iets lekkers om te koken? Een keer iets anders
dan de Hollandse pot? Of ben je benieuwd naar de
mooie verhalen van onze leerlingen en studenten? Via de
verhalen en recepten in dit kookboek, willen we laten zien
wie deze bijzondere jongeren zijn. Sommigen noemen ze
vluchtelingen, anderen migranten, een mooie nieuwe term
is nieuwkomer. Hoewel nieuwkomer positief klinkt, blijft
het een term die iets zegt over een hele groep. Wij willen ze
graag laten zien als individuen. Met een eigen naam, cultuur
en geschiedenis. Maar ook met eigen dromen, plannen en
ambities.
Het zijn jongeren die ons nog elke dag verrassen. Hoe ze
na het vluchten uit de oorlog en het verliezen van dierbaren,
zo gemotiveerd en sterk kunnen blijven. Veel van deze
jongeren zijn jarenlang bezig geweest om te overleven.
En ineens gaan ze weer naar school, moeten ze de taal
leren en een leven opbouwen. Ze hebben maar kort de
tijd om zich via de Curio internationale schakelklas of
entreeopleiding klaar te maken voor het mbo. We zien hoe
ze ondanks alle moeilijkheden toch gemotiveerd zijn om iets
van hun leven te maken.
Van stagebedrijven horen we vaak dat ze zich zorgen
maken bij het aannemen van onze leerlingen en studenten.
Ze hebben nog geen vakdiploma, ze spreken de taal nog
niet. Maar we zien dat dit beeld helemaal bijtrekt wanneer
ze eenmaal kennismaken met de studenten. Dan zien ze
hoe bijzonder ze zijn en omarmen ze onze leerlingen en
studenten.
Natuurlijk vraagt het om een andere manier van werken.
De taal is nog lastig en soms helpt het als je aangeeft dat
ze het altijd mogen vragen als ze iets niet begrijpen. Ook
de cultuur is anders. Uit respect zeggen onze studenten
vaak: ‘Ja, mevrouw. Dat zal ik doen. Ja, meneer. Is goed.’
Terwijl ze het misschien toch niet helemaal hebben
begrepen. Dat vraagt om een inwerkperiode met wat
meer geduld en begeleiding. Maar het is diezelfde cultuur
die onze studenten tot waardevolle medewerkers maakt.
Medewerkers die gastvrij en beleefd zijn tegen hun collega’s
en tegen klanten. En die misschien, zomaar ineens, een
fantastisch feestmaal voor je koken uit dankbaarheid.
In dit kookboek maak je kennis met 13 van onze
studenten. Daarnaast vertellen ook 3 medewerkers
van de Wereldkantine Curio hun verhaal. Op de Curio
internationale schakelklas in Bergen op Zoom vieren we
de mooie culturen en eetgewoonten dagelijks in deze
Wereldkantine. Een plek waar Jacky, Mujib, Abir en Zozan
laten zien hoe lekker en gezond gerechten uit verschillende
culturen kunnen zijn. Het is een goed voorbeeld hoe je als
werkgever een plek kunt creëren voor deze doelgroep die
wat meer tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen.
Deze 16 mooie mensen delen hun recepten, maar ook hun
levensverhalen en hun dromen voor de toekomst. Leer
ze kennen via dit kookboek en geniet van hun heerlijke
gerechten!
Annemiek van Schilt (Onderwijsmanager bij Curio entree)
en Rogier Raeijmaekers (Onderwijsmanager bij Curio isk)

Curio Kookboek Lancering

Lees ook