You are here:

Inspirerend Curio college over taalkansengelijkheid

Donderdag 13 april was de eerste uit een reeks Curio colleges: Taalkansengelijkheid, hoe zorg jij daarvoor? Inspirator Ivo Beckman Lapré, docent Nederlands tweede taal en leerlableider taalkansengelijkheid, nam de gasten mee in de toepasbaarheid ervan.

Curio College 1

Luisteren en compassie tonen voor ‘andere’ culturen

Bewust multicultureel denken, doen en handelen binnen het onderwijs of op de werkplek is een belangrijk (nieuw) stuk gereedschap. Daarmee kun je effectief onderwijs of leiding geven. Ivo presenteerde het Triple Helix-model voor intercultureel bewustzijn en inclusie. Aan de hand van praktische en levendige voorbeelden bleek het helemaal niet moeilijk om ‘de ander beter te begrijpen en verwachtingen (bij) te kunnen stellen’. Iedereen kan het.

Via het Triple Helix model ging Ivo ook in op communicatie, feedback, relaties opbouwen, effectieve didactiek en de plaats van jezelf in de groep. Hij vroeg de luisteraars vooral niets te veranderen aan het eigen handelen. Maar juist wel te gaan ‘mega-luisteren’, neutraal te zijn en compassie te tonen voor de ‘andere’ cultuur.

Over het leerlab

Het leerlab taalkansengelijkheid ontwikkelt verschillende taalkansen voor iedere lerende persoon binnen de organisatie. In zowel het vmbo, mbo als LLO. Het zoekt manieren om voor iedereen dezelfde taalkansen te creëren. Nederlands als eerste taal (nt1) zijn we gewend. Het inleven in Nederlands als tweede taal (nt2) is zowel voor de spreker als de ontvanger een uitdaging. Dat geldt ook voor andere culturen en talen.

Ivo Beckman Lapré is docent Nt2 en leerlableider taalkansengelijkheid. Hoe dit leerlab is ontstaan/ Door de steeds groter wordende vraag ‘hoe om te gaan met taalkansenongelijkheid in ons onderwijs?. Een van de onderwerpen die het leerlab onderzocht is in hoeverre het cultureel bewustzijn de kansen op succes voor de studenten en docenten vergroot. Ivo is daarnaast expert, trainer en adviseur in interculturele vraagstukken en Nt2.

Heb je vragen over de presentatie of het leerlab? Mail dan naar i.beckmanlapre@curio.nl

Het volgende Curio college wordt eind september georganiseerd.

Lees ook