You are here:

Docent aan het woord: Koen Janssen

Die grote musical in het theater. Een festival als Lowlands. Een illusieshow van Hans Klok. Stuk voor stuk mooie belevenissen. Maar zonder (extra) geluid, licht en beeld zou de beleving een stuk minder zijn.

Koen Janssen verzorgt licht, beeld en geluid voor allerhande shows in Ahoy. En hij is docent PET (podium- en evenemententechniek) bij Curio. Daar leert hij studenten, samen met zijn collega’s, alles over podium- en evenemententechniek. “Het traditionele onderwijs past niet in ons vak. Onze studenten zitten niet met 30 man in de klas, ze leren door te ervaren en te doen. Daarom zijn we een groot deel van de opleiding in een theater, poppodium of evenementenhal te vinden. Daar zie je meteen waar het om draait.”

Alle docenten op de opleiding PET werken op school én in het werkveld. “We zijn betrokken bij theaterproducties, festivals en bedrijfsevents. Dat heeft natuurlijk voordelen. We gaan automatisch mee met de nieuwste technieken en we hebben een groot netwerk voor levensechte projecten. Nadeel kan zijn dat een docent soms met een grote concert- of theatertour mee is. Dan is die er twee maanden niet. Natuurlijk gaat dat niet ten koste van de lessen. De docenten vervangen elkaar.” Koen houdt van de dynamiek op de werkvloer. “De show gaat altijd door, bij zon én regen. Dat bootsen we na op school." De echte praktijk is de beste leerschool voor de studenten PET. Daarom biedt de opleiding iets bijzonders: werkplekleren. “Dit houdt in dat je telkens één dag ervaring opdoet bij een bedrijf en dat je reflecteert op wat je die dag hebt geleerd. Je gaat dus echt de regio in en draait mee in producties van theaters en poppodia. Werkplekleren is iets anders dan stage lopen. Dan werk je langere tijd op één werkplek.”

Tekst gaat verder na de foto.

Koen Janssen04
Koen Janssen, docent podium- en evenemententechniek
Het is een way of life. Je werkt vaak in de avonduren en in het weekend. Als je vrienden feesten, ben jij aan het werk. ”

Behalve technieken om licht, geluid en beeld zo goed mogelijk op en achter het podium te krijgen, leren studenten ook van alles over gesprekstechnieken, automatisering en veiligheid. “Klanten weten vaak precies wat ze willen, maar kunnen dit niet zo goed verwoorden.

Het is de kunst om goed door te vragen, zodat je zeker weet dat je op één lijn zit. Dat je de juiste tools inzet en hier het juiste evenwicht in vindt.” Wat veiligheid met PET te maken heeft? “Veel van de spullen die je nodig hebt, vind je in het dak van de schouwburg of de evenementenhal. Veiligheid is dus echt belangrijk.” Koen ziet zichzelf meer als coach dan als docent. “We zijn voortdurend in en met de praktijk bezig. Sommige studenten die hier nieuw binnenkomen zijn zestien jaar. Die mogen nog helemaal niet naar een festival en hebben dus geen idee hoe groots zoiets is. Het is zo mooi om de ontwikkeling van studenten mee te maken en te merken hoe gaaf ze dit vak vinden.”

Natuurlijk krijgen studenten extra begeleiding als dat nodig is. “Ons einddoel is dat alle studenten op niveau 3 of 4 het werkveld in gaan.” En dat werkveld is heel divers. “Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld een theater of een verhuurpartij. De studenten blijven vaak hangen bij het laatste stagebedrijf. Werken in de PET is geen negen-tot-vijf-baan. Het is een way of life. Je werkt vaak in de avonduren en in het weekend. Als je vrienden feesten, ben jij aan het werk. Onregelmatige diensten horen erbij.”

Studenten zijn betrokken bij heel veel evenementen in de regio en in de rest van Nederland. “We hebben bijvoorbeeld eigen studenten op een podium bij 7-POP en ook bij Breda Barst.” De schoollocatie bestaat uit een grote hal van twaalf bij vijftien meter en een hoogte van tien meter. Hier kunnen we de proefbouw voor een evenement maken en die op locatie afmaken. Ook hebben we op school een magazijn, zodat de studenten ook het logistieke proces meekrijgen. “Van plan naar realisatie, van papier naar beleving. Wij maken de verwondering levensecht!”

Lees ook